Poëzie voordragen

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1165
Tekst  Vanessa Vijzelman | Beeld Erik Veld

Elke maandagavond pakken spoken word artiesten de microfoon om poëzie voor te dragen in café Labyrinth in Amsterdam-Zuid. Mariëm Zian (30) met artiestennaam Lady General mag als eerste. Ze zet een indrukwekkende improvisatie neer met woorden die haar diepste gevoelens weergeven in het Engels, Nederlands en Arabisch. In elke taal komen haar woorden even ritmisch en krachtig over.

“Ik schrijf al gedichten sinds ik kan schrijven. Vanaf mijn tienertijd begon ik met rap. Zes jaar geleden ben ik over gegaan op spoken word. Mijn artiestennaam is ontstaan doordat ik vroeger nergens bij hoorde, terwijl er op school populaire groepjes waren. Een vriendinnengroepje noemde zich Lady Soldiers. Toen dacht ik: ‘soldaten zijn de laagste in rang. Al ben ik alleen, ik heb wel een hoge rang: generaal’ Vandaar de naam Lady General.”

Het fijnste van spoken is de vrijheid, vindt Mariëm. “Je bent geheel vrij om je eigen woorden neer te zetten, in tegenstelling tot traditionele poëzie en proza.” Mariëm haalt inspiratie uit het nieuws en het lief en leed in haar persoonlijke leven. “Ik schrijf meestal over de liefde, maar de laatste tijd schrijf ik veel over de zoektocht naar mijn cultuur en identiteit als Marokkaanse Nederlander.”

Ze treedt circa vier keer per maand op. “De sessie van Labyrinth is het enige open podium waar ik heenga, vanwege de warme huiskamersfeer. Mijn andere optredens zijn in opdracht. De ene keer sta ik op een festival en de andere keer in de aula van een school.” Ze geeft ook workshops, maar het blijft vooralsnog een hobby. “Mijn beroep is neonatologieverpleegkundige, maar ik hoop ooit minder in het ziekenhuis te hoeven werken en meer op de planken te staan.”

Ze raadt iedereen die spoken word wil doen aan, te beginnen met schrijven en open podia op te zoeken. “Dan weet het publiek dat je een beginner bent. Mijn advies: blijf dichtbij jezelf en wees vooral jezelf. Andere open podia vind je bij Casa Sofia, Ru Paré Open Mic, Amsterjam Open Stage en Dok du Nord.

YouTube: Mariëm Lady General Instagram: ladygeneral_poetry

Café Labyrinth, Amstelveenseweg 53

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in