Gaidaa Mohamad is coach bij ImPower. ImPower helpt mensen met een afstand tot de arbeids­markt gratis naar een opleiding of werk. ‘We kijken welke coach het beste bij de cliënt past’.

Gaidaa Mohamad (38) is coach bij ImPower in Amsterdam-Noord. “Ik begeleid mensen naar een opleiding, baan of vrijwilligerswerk. Ik maak een plan en ga samen met de cliënt aan de slag. De cliënt bepaalt het tempo.” ImPower richt zich op drie groepen Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt: statushouders, mensen tussen 35-55 en 55-plussers. De coaches zijn ex-uitkeringsgerechtigden die veelal mensen helpen die zelf een uitkering hebben. Alle coaches volgen een jobcoachopleiding of hebben die gedaan. Alle begeleiding en ondersteuning van ImPower is gratis. ImPower krijgt onder andere subsidie van de gemeente Amsterdam.

Statushouder helpen

“Ik heb kortgeleden een statushouder uit Syrië geholpen. Ze wilde graag aan de slag in het maatschappelijk werk, maar heeft geen diploma’s. Ik vroeg: ‘wat ga je doen om je doel te behalen?’ Ze wilde graag een studie gaan doen en vroeg of ik wilde helpen met zoeken. We hebben een HBO-opleiding gevonden. Ze begint in september”, vertelt Gaidaa met enige trots. “Ze wilde ook vrijwilligerswerk doen. Dat is gelukt: ze is aan het werk bij Buurtteam-West en helpt mensen bij het aanvragen van bijstand of het invullen van officiële papieren. Soms vertaalt ze voor een cliënt een brief in het Arabisch.”

Gaidaa: “Ik begeleid acht mensen. We werven zelf cliënten. Ik zit in buurthuizen achter mijn laptop met daarop een sticker van ImPower. Ik mail Eigen Haard, De Regenboog Groep en de Vrijwilligerscentrale Amsterdam en vraag of ze cliënten hebben. Mensen mogen zich ook zelf bij ons aanmelden”, legt Gaidaa uit. “De eerste keer dat een cliënt binnenkomt, houden we een kort intakegesprek. We kijken daarna welke coach het beste bij de cliënt past. We weten hoe het is om werkloos te zijn of een laag inkomen te hebben. Veel achterliggende problemen kennen we uit eigen ervaring, zoals weinig zelfvertrouwen en depressieve gevoelens. Mensen die dat overkomt, zijn niet altijd in staat om te werken, of twijfelen wat ze willen doen.”

Zelfvertrouwen

“Ik was docent in Syrië en heb tijdens de oorlog vrouwen en jongeren kunnen helpen door goed naar hun problemen te luisteren. Vier jaar geleden ben ik naar Nederland gekomen”, vertelt Gaidaa. “Ik zat in het begin zonder werk en wist niet goed wat ik wilde. Dat veranderde toen ik een jaar geleden bij ImPower in dienst kwam, dat heeft mijn leven veranderd. Mijn zelfvertrouwen kwam terug. Ik heb door het werk geleerd om mijn emoties onder controle te krijgen. Bij problemen kan ik bij collega’s terecht en zij bij mij. En de relatie met mijn partner is door mijn werk beter geworden. Toen ik zonder werk zat en elke dag thuis was, legde ik mijn problemen telkens bij hem. Die tijd is gelukkig voorbij, ik heb inmiddels een stabiele relatie.”

Eigen taart

“Een van mijn cliënten is Brende, ze werkt in een café. Ze wilde niet meer achter de bar staan, maar vertelde ook dat ze goed is in taarten bakken. We vroegen haar: ‘verkopen jullie in het café taarten? Dat was het geval. ‘Wie bakt die taarten?’ Die werden bij een bakkerij ingekocht. ‘Waarom ga je niet zelf de taarten voor je baas bakken?’ Ze moest diep nadenken en zei: ‘als ik een taart bak is het goedkoper voor de eigenaar’.

Brende ging een taart bakken en liet die aan haar baas proeven. Hij vond het heerlijk. Hij kwam op het idee om voor haar een banketbakkersopleiding te betalen. Als tegenprestatie zou ze minimaal twee jaar voor hem moeten blijven werken. Ze ging akkoord.”

Brende is blij met haar nieuwe werk: “Het bevalt me goed. Ik krijg de tijd om te oefenen en het is fijn om zelfstandig te werken.” Ze is tevreden over de dienstverlening van ImPower: “Ik ben goed begeleid en alles ging in overzichtelijke stapjes. De gesprekken bij ImPower hebben echt geholpen.”

ImPower heeft twee locaties in Amsterdam, in Noord:

Elzenhagen, J.H. Hisgenpad 714; vrijdag 13.00 tot 15.00 uur, telefoon 088 1991 764

Vogelbuurt, Spreeuwenpark 4 HS; vrijdag 10.00 tot 12.00 uur, telefoon 088 1991 738

020.impwr.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in