‘We komen net rond en hebben geen schuld’

0
769

Selma (40), bijstand, getrouwd en 4 kinderen

“Ik kom uit Egypte en was secretaresse. In 2008 ging ik bij mijn man in Nederland wonen. Drie jaar later deed ik het inburgeringsexamen. In 2019 behaalde ik mijn MBO-2 diploma Facilitair Dienstverlening bij EC-O in Amsterdam-Oost. Met dat diploma kun je aan de slag als gebouwenbeheerder of huismeester. Vlak daarna kwam corona en zat ik thuis met vier kinderen.

Mijn man zat al thuis vanwege zware astma waardoor hij niet meer kan werken. Hij en ik zitten in de bijstand. Ondanks alle toeslagen valt het niet mee om met zes mensen rond te komen. De oudste dochter heeft gelukkig een bijbaantje en betaalt een deel van haar kleding en openbaar vervoer zelf. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de kosten van de voetbalclub van mijn zoon. Ik word hier blij van, want we hebben er zelf geen geld voor. Mooi dat dit bestaat. We letten goed op de Stadspasuitjes. De kinderen zijn gek op Artis en Nemo. De meeste Stadspasuitjes zijn gratis, soms moet je een klein bedrag zelf betalen.

We komen net rond en hebben geen schuld. Soms geven we te veel uit en dan moeten we een week zuinig aan doen. In de supermarkt let ik goed op aanbiedingen. Ook op internet speur ik naar kortingsacties. Ik heb laatst een schooltas van Fila van veertig voor twintig euro kunnen kopen. Groente en fruit haal ik goedkoop op de markt. Ik heb geleerd om alleen dingen te kopen die echt nodig zijn. Vroeger kocht ik een duur mobieltje en tegenwoordig vergelijk ik de prijzen en neem ik de goedkoopste.

Ik hoop met mijn diploma binnenkort een betaalde baan te vinden. Het is fijn dat de bijstand bestaat, maar liever werk ik voor mijn geld. In de tussentijd ben ik als vrijwilliger gebouwenbeheerder bij EC-O.”

Deze aflevering van Mijn Huishoudboekje is een samenwerking met Educatief Centrum Oost (EC-O). EC-O biedt gratis mbo-opleidingen, trainingen en ondersteuning aan volwassenen. EC-O biedt ook extra begeleiding en trainingen en ondersteuning ter versterking van de persoonlijke ontwikkeling van de studenten. Meer informatie: 06 3984 1646 (09:00-12:00 uur ma t/m vr) of www.ec-o.nl

INKOMSTEN
– bijstand (plus echtgenoot) €1.623
– huurtoeslag €384
– zorgtoeslag €265
– kindgebonden budget €455
Totaal €2.727

UITGAVEN
– huur €728
– energie (gas/elektra) €114
– water €95
– zorgverzekering (plus tandartskosten) €427
– internet, tv, vaste telefoon €55
– mobiel €110
– reiskosten €137
– schoolkosten €120
– kleding (inclusief sportkleding en schoenen kinderen) €300
– schoonmaakmiddelen €30
– eten en drinken €600
Totaal €2.716

Het verschil tussen inkomsten en uitgaven is €11.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in