‘Als er te weinig op staat, laat ik de pinpas thuis’

0
461

Matia (67), AOW, alleenstaand met kat

Matia: “Ik kwam twintig jaar geleden in de ziektewet. Mijn inkomen ging flink omlaag en het lukte me niet meer om rond te komen. In die periode overleed mijn man en raakte ik in de war. Ik ging van alles kopen, zoals handdoeken-sets en vazen, en gaf die weg aan mijn dochter, vriendin en buurvrouw. Ik zat alleen en hoopte op die manier mensen om me heen te houden. In die jaren heb ik voor duizenden euro’s aan dingen weggegeven.

Ik raakte achter met de huur en de energierekening, en hield mijn inkomsten en uitgaven niet bij. Enveloppen met rekeningen en aanmaningen gingen ongeopend de la in. Er kwamen deurwaarders langs en dat was het moment om hulp te zoeken. Ik kwam uiteindelijk in de schuldsanering.

Na drie jaar schuldsanering kreeg ik een volledige WAO en toen had ik meer te besteden. Toch ging het weer fout met mijn financiën. Tijdens de schuldsanering kocht ik noodgedwongen het goedkoopste van het goedkoopste. Maar daarna ging ik duurdere koffie en vleeswaren en meer vlees kopen. Ik kwam maandelijks te kort en ging lenen van vrienden en bekenden. Gelukkig is het me op eigen kracht gelukt om alles terug te betalen.

Ik heb sinds kort AOW en ben er iets op achteruitgegaan. Ik let extra goed op mijn uitgaven en controleer regelmatig mijn bankrekening. Als er te weinig op staat, laat ik de pinpas thuis en betaal ik in winkels alleen nog met contant geld. Op die manier kan ik niet te veel uitgeven en kom ik aan het eind van de maand niet in de problemen.

Ik let in de supermarkt op aanbiedingen. Een stukje vlees dat is afgeprijsd, neem ik mee en eet ik dezelfde avond op. Het is verstandig om met een boodschappenlijstje naar de supermarkt te gaan, zodat er geen onnodige boodschappen worden gekocht.” (MS)

Mijn Huishoudboekje is een samenwerking met In.Kas, een budgettraining van de Diaconie Noord. De cursus is gratis en voor iedereen die grip wil krijgen op zijn of haar financiën. De cursus zit boordevol tips om rond te komen met weinig geld. Meer informatie: bel/app/mail naar 06 122 33 768 of deborah@diaconienoord.org

INKOMSTEN

– AOW €1.353,11

– huurtoeslag €346,00

– zorgtoeslag €155,00


Totaal €1.854,11

UITGAVEN

– huur €643,09

– energie (gas/elektra) €210,00

– water €21,24

– zorgverzekering €184,95 (inclusief afkoop eigen risico)

– inboedelverzekering €16,50

– uitvaartverzekering €14,65

– internet, tv, telefoon €72,95

advertentie Regenboog Groep

– mobiel €23,99

– CAK €14,10 (bijdrage scootmobiel & huishoudelijke hulp)

– bankkosten €4,50

– aflossing bril €9,-

– boodschappen €535,- (inclusief voedsel voor de kat)


Totaal €1.749,97

Verschil: €104,14

Het verschil tussen inkomsten en uitgaven is €104,14. Matia: “Een deel van wat ik over hou, geef ik aan mijn zeven kleinkinderen. Ook leg ik geld weg voor onvoorziene uitgaven, zoals een nieuwe wasmachine.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in