© Willeke Duijvekam

In een voormalige kapsalon aan de Dadelpalmstaat in Amsterdam Zuidoost is de tempel (‘samaj’) van Shirdi Sai te vinden. Sai was een geliefde goeroe en fakir uit de Indiase deelstaat Maharashtra, waarvan Mumbai de hoofdstad is. Zijn Nederlandse bewonderaars, onder wie Elsbeth en haar man Nico, en uit India afkomstige expats koken en serveren regelmatig gratis maaltijden in het om de hoek gelegen buurthuis Bonte Kraai. Dit keer maken ze een geurige tomaat-aardappelcurry, naar recept van lady-chef Preethi.

De ongeveer vijfhonderd leden van de Shirdi Sai Stichting verzorgen een paar keer per maand op zaterdagmiddag zo’n heerlijke Indiase maaltijd. Ze doen dat gratis, in de overtuiging dat goed zorgen voor je medemens gelijk staat aan offeren aan het goddelijke. Als ze iets te vieren hebben in de familie of ergens dankbaar voor zijn, betalen en bereiden ze de maaltijd voor circa zeventig mensen, inclusief de vrijwilligers die meehelpen bij het koken en uitserveren. Zo heeft iedereen ook een gezellige middag.

Zo’n middag begint altijd met Indiase thee en pakora’s (gefrituurde hapjes), soms ook met dans en muziek. Daarna wordt de maaltijd geserveerd in de vorm van een rijk gevuld buffet. Meestal volgt nog een toetje, uiteraard Indiaas.

In de tempel van Shirdi Sai is iedereen welkom om de goeroe te eren en te mediteren. Even bellen en de deur wordt op afstand voor je geopend. Shirdi Sai hoort niet bij één bepaalde religie. Hij verenigde islamitische en hindoegebruiken en predikte tolerantie en ontmoeting.

Aanmelden voor zo’n gratis Indiase maaltijd plus gezellige middag (maximaal 40 personen), kan bij Elsbeth Smulders van de Shirdi Sai Stichting, via de voedselbank en bij buurthuis Bonte Kraai, Kraaiennest 68. Telefoon: 020 2406655.

Preethi’s tomaat-aardappel
curry (vega)
 voor 4 personen

Prijs per portie: €0,75

Ingrediënten

2 grote uien, fijn gesnipperd

3 grote tomaten, in blokjes
gesneden

500 gram aardappelen, geschild, in blokjes

4 eetlepels plantaardige olie

1 theelepel komijnzaadjes

zout en peper

1/4 theelepel kurkuma
(geelwortel) poeder

1/4 theelepel chilipoeder

1/2 theelepel garam masala (een geroosterd specerijenmengsel)

vers korianderblad, fijn gesneden

Bereiding:

Verhit de olie, bak de komijnzaadjes, zodat de aroma’s vrijkomen. Voeg de ui, zout en tomatenblokjes toe en bak al roerend zacht. Voeg kurkuma, chilipoeder, en garam masala toe en een scheutje water. Laat met deksel erop 5 minuten pruttelen op een klein pitje. Neem deksel af, roer en voeg de aardappelblokjes toe. Meng goed. Voeg nog wat water toe, deksel erop en kook op een medium vuur tot de aardappels gaar zijn (15 tot 20 minuten). Besprenkel met wat garam masala en fijn gesneden korianderblad.

advertentie Regenboog Groep

Lekker met gekookte rijst en raîta van yoghurt, fijn gesneden komkommer, tomaat, peterselie en een drup citroensap.

Tips:

-Zijn verse tomaten duur? Neem een goede kwaliteit tomatenblokjes in blik.

– Koop specerijen bij de toko, de Turkse of Marokkaanse supermarkt of op de markt. Bewaar vochtvrij en donker en doe er zo heel lang mee!

Ook een keer koken? Mail: service@mugmagazine.nl

»

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in