© Willeke Duijvekam

Het gaat om de gezelligheid in Buurtcafé de Buurtkamer aan de Willem de Zwijgerlaan 153. Mensen uit de buurt met elkaar in contact brengen bij een gezonde, verse maaltijd. Vandaag koken initiatiefnemer meneer Howard en bovenbuurvrouw mevrouw Chanel voor dertig buurtbewoners en de vrijwilligers chili con carne. Feestelijk, lekker en betaalbaar.

Meneer Howard (60) huurt het pand als privépersoon. Hij begon er zijn sociale onderneming; een warm eetcafé, met Perzische kleedjes, kroonluchters en een piano en bellenblaasmachine (!). Zijn bovenbuurvrouw op respectabele leeftijd is mevrouw Chanel (artiestennaam). “Voor een fotoshoot trekken we samen op. Maar ook als de handen uit de mouwen moeten om te koken.” Ze kennen elkaar van toen ze in de modewereld werkten.

Bij de Buurtkamer werken dertien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, als vrijwilliger. “We hebben allemaal wel iets, of het nou psychisch of lichamelijk is, waardoor een echte baan niet meer lukt. Gelukkig krijgen we subsidie van de gemeente. Met die hoge energieprijzen zag ik het even niet meer zitten. Maar ze hebben onze bijdrage verhoogd. Wat een opluchting! Nu heeft de stichting Amsterdam 750 flink geld gedoneerd. Ze vinden onze

verbindende rol in de buurt een voorbeeld voor de stad. Wij brengen eenzame mensen met elkaar in contact, arm en rijk, van elke geaardheid, alles door elkaar. Howard meldt trots dat er al jaren een genderneutraal toilet is. “Soms is ons café zo vol dat de vrijwilligers op het podium, met het bord op schoot moeten eten. Alleen maar gezellig, je hoort ze er niet over.”

Buurtcafé ‘de Buurtkamer’, Willem de Zwijgerlaan 153 Dins- en vrijdag: Eten met buren.

6 euro voor een maaltijd, incl. 2 drankjes. Zaterdag: Pannenkoekencafé voor buurtkinderen, 4 euro. Gratis voor wie die niet kunnen betalen. Welkom, maar graag vooraf aanmelden bij meneer Howard. Via Whatsapp of sms: 06 33501713

Chili con carne van
Meneer Howard

Ingrediënten

300 gram rijst

4 eetlepels plantaardige olie

300 gram rundergehakt (of vegetarisch)

1 grote ui, snij in halve ringen

2 tenen knoflook, fijn gehakt

1 blik (800 gram) bruine bonen

1 klein blikje maiskorrels

1/2 blikje tomatenpuree

1 grote verse tomaat, in blokjes

1 paprika, in kleine stukjes

peper en zout

1/2 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel paprikapoeder, chilivlokken (naar smaak)

advertentie Regenboog Groep

klein potje zure room

Optie: vers korianderblad

Bereiding:

Verhit olie in een braad- of hapjespan op halfhoog vuur. Voeg gehakt toe, roer rul met een vork en bak tot het gaar is. Voeg uien en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn. Doe tomatenpuree, bonen en mais erbij. Dan paprikablokjes en tomaat. Breng op smaak met zout, peper, komijnpoeder, paprikapoeder en chilivlokken naar smaak (pas op, pittig). Laat 20 minuten pruttelen, af en toe omroeren.

Kook rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Serveer chili con carne, met een dot zure room. Vorm bolletjes van rijst met behulp van een ingevet schaaltje, garneer met vers korianderblad.

Tip:

Koop kilo gehakt in de reclame. Verdeel in porties en vries die in. Handig om op voorraad te hebben.

Ook een keer koken? Mail: service@mugmagazine.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in