‘Heel verwarrend, al die potjes’, verzucht een van de Amsterdamse vrouwen tijdens een uitleg over de vele armoede-regelingen. Plaats van handeling: buurthuis ‘In de kleine wereld’ in Amsterdam Noord. 

Het is een hele klus, om de meer dan dertig verschillende armoederegelingen van de gemeente uit te leggen. Hakim Laajil (39) doet het met verve. Als coördinator van het team ‘Pak je kans’ van de Sociale Dienst (WPI) heeft hij vijf jaar lang op tal van plekken in de stad uitleg gegeven van deze regelingen voor ‘Amsterdammers met een kleine beurs’. Zijn laatste presentatie was in Amsterdam Noord, voor een zaaltje van tien Amsterdamse vrouwen met een migratie achtergrond. “Allemaal slimme vrouwen”, aldus een van hen lachend. En inderdaad, het was een kritisch gezelschap. Ze vroegen Hakim het hemd van het lijf. En dat niet alleen: ze vonden veel van de regelingen knap ingewikkeld en zelfs onrechtvaardig. “Kan dat niet wat eenvoudiger?”

Misverstanden

Hakim begon zijn presentatie met een top drie van ‘misverstanden’ over de armoederegelingen. Dat is vooral nodig omdat de voorwaarden om gebruik te maken van gemeentelijke armoederegelingen afwijken van de vaak beter bekende landelijke regels uit de bijstand. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor de armoederegelingen als je inkomen lager is dan 130 procent van het sociaal minimum, óók als je werkt.

Dat was misverstand nummer één: ook mensen die werken kunnen aanspraak maken op de armoederegelingen. Anders dan bij een bijstandsuitkering geldt voor de gemeentelijke regelingen níet de kostendelersnorm: dat is misverstand nummer twee. Wie nog weet van het schandaal van de kinderopvangregeling met die terugvorderbare voorschotten is beducht om deel te nemen aan een regeling waarbij je geld ontvangt van de gemeente. Dat is misverstand nummer drie: ontvangen gelden of andere extra’s via de armoederegelingen hoeven niet worden terugbetaald. Wel kunnen ze worden gestopt, maar er vindt geen verrekening plaats.

Na het wegwerken van deze drie misverstanden kon Hakim beginnen aan de uitleg van de armoederegelingen. Er blijken twee verschillende stadspassen te zijn: een met een blauwe ruit (krijgen AOW-ers automatisch), en een met een groene stip (voor mensen met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum, moet je wél zelf aanvragen). Kinderen van ouders van een stadspas met groene stip krijgen automatisch een kinderstadspas. De pas met groene stip kent tal van voordelen, die Hakim als een echte marktkoopman aan de man (vrouw) probeerde te brengen. ‘Je mag elke maand iemand anders meenemen zonder stadspas naar maandacties, zoals Artis’, was een van zijn statements.

Kindregelingen

Veel aandacht kregen de kindregelingen. Maar bij dit onderwerp was het echt opletten, want wie denkt dat deze regelingen allemaal via de stadspas aangevraagd kunnen worden komt van een koude kermis thuis. Wie lid wil worden van een sportclub kan naar de club van zijn keuze en een lidmaatschap aangaan. Voor een vergoeding voor een laptop is het weer anders geregeld. Om gek van te worden, zei een vrouw destijds. ‘Heel verwarrend, al die verschillende potjes.’ Inmiddels wordt per 1 juli de scholierenvergoeding bij het kindbudget gevoegd op de Stadspas (zie het nieuws op pagina 5) en hoeft die niet apart te worden aangevraagd.

Aan het werk

Echt enthousiast werden sommige vrouwen van de mogelijkheden van het Regionaal Werkcentrum (RWC), opgericht door het rijk, om mensen te helpen bij het zoeken naar werk. Een vrouw had ervaring met het RWC en kon bevestigen wat daar allemaal kan: hulp bij het zoeken van een (andere) baan, of het volgen van een cursus. Ongeacht je inkomen. Een ander had via het RWC een test afgelegd om te zien wat zij allemaal in haar mars had en had daar ook een speciale cursus bij gekregen. Dat sprak erg aan. Want beter een (leuke) baan dan thuis zitten met een uitkering, dat was zo’n beetje de stemming in de zaal. En als je genoeg verdient heb je ook geen hulp nodig van al die armoederegelingen met die ingewikkelde regels.

Hakim Laajil is nu ‘gebiedsmakelaar’ in West.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in