Woningnet voor dummies

Hoe kom je in Amsterdam aan een woning, als je er geen kunt kopen of in de vrije sector huren? Het simpele antwoord: ‘Niet, tenzij je een jaartje of tien geduld hebt’. Het serieuze antwoord, via Woningnet. En dat is echt niet zo ingewikkeld, mits je een beetje met internet overweg kunt want geen computer, dan ook geen huis... een woning zoeken kan alleen via de website van Woningnet

0
21084
Woningnet voor dummies ©Erik Veld
Woningnet voor dummies ©Erik Veld
Tekst Daniëlle Robben  |  Beeld Erik Veld

Wie een sociale huurwoning zoekt, moet zich bij Woningnet inschrijven. Wat is dat, wat kost het, hoe werkt het en… levert dat dan ook een woning op?

Woningnet is de grootste bemiddelaar voor woningen van corporaties. Woningnet is actief in de woonregio Amsterdam en omliggende gebieden, en ook in regio’s als Utrecht en Groningen. In andere regio’s is het vaak een andere club. Vroeger moest je je bij iedere woningbouwvereniging apart inschrijven, of bij de voormalige dienst Herhuisvesting van de gemeente. Nu schrijf je je in bij Woningnet en ben je in één keer aangemeld voor alle aangesloten corporaties. In feite is Woningnet vooral een internetbedrijf, waarin de corporaties samenwerken om hun aanbod online te kunnen aanbieden.

Op www.woningnet.nl kun je woningen bekijken in Amsterdam en aangrenzende plaatsen, maar ook in andere regio’s en gemeenten zoals Haarlem, Almere, Gooi en Vechtstreek, Utrecht of Groningen. Voor die andere regio’s moet je je dan wel apart inschrijven.

Voor een sociale huurwoning (maximale huurprijs per maand €710,68) kom je in aanmerking als je jaarinkomen niet hoger is dan €36.798,-. Op een deel van de woningen mag je nog reageren met een jaarinkomen tot €41.056,-.

Stap 1: inschrijven

Je kunt in principe in het hele aanbod kijken maar als je wilt weten of je in aanmerking komt voor een woning of hoe lang je moet wachten, moet je je inschrijven, je inkomensgegevens (jaaropgave belastingen) doorgeven en inloggen. Inschrijving kost eenmalig €50,- en vervolgens €8,- per jaar.

Stap 2: Woonduur, inschrijfduur

Hoe lang je op een woning moet wachten was vroeger afhankelijk van je woonduur. Je woonduur is het aantal jaren dat je in je huis woont. Maar dat is in 2015 veranderd. Nu wordt er gekeken naar hoe lang je ingeschreven bent: je inschrijfduur. Sinds 2015 geldt een overgangsregeling voor wie al woonduur had opgebouwd. In principe kon je tot 1 januari 2016 je woonduur laten omzetten naar hetzelfde aantal jaar inschrijfduur. Heb je dat niet gedaan dan is er geen man overboord. Woningnet heeft een coulanceregeling: op het moment dat je bij inschrijving de ingangsdatum van je huurcontract invult, wordt automatisch je woonduur omgezet in inschrijfduur. Tot wanneer deze regeling duurt, is niet bekend.

Stap 3: Wachttijd/slaagkans

Als je inlogt, krijg je bij elke woning je positie op de wachtlijst te zien en of je er voor in aanmerking komt. In principe geldt: hoe langer je woon- of inschrijfduur, hoe korter de wachttijd. Maar…zelfs als je al heel lang ergens woont of lang bent ingeschreven betekent dat niet automatisch dat je voor elk huis meteen in aanmerking komt. Corporaties moeten woningen namelijk ‘passend toewijzen’. Woningen zijn soms alleen voor bepaalde groepen bestemd, zoals senioren of studenten. Ook moet de huurprijs van de woning bij je inkomen passen en telt de samenstelling van je huishouden mee. Mensen met een laag inkomen (tot €22.400,-) krijgen voorrang bij woningen tot €597,30. Wie minder verdient dan €22.400,- per jaar kan sowieso niet reageren op woningen boven de €597,30 per maand. Verdien je meer, dan mag je reageren op woningen tot die huursom maar de kans op zo’n goedkopere woning is klein. Met een jaarinkomen boven €22.400,- kom je meestal op de duurste huurwoningen van €600,- à €700,- huur per maand uit.

Iedere week nieuw aanbod

Iedere maandag verschijnt er een nieuw aanbod op de site. Dat kan per week behoorlijk verschillen. Kun je dus niet die ene speciale woning in een bepaalde wijk vinden, dan loont het de moeite om nog even af te wachten. Heb je gereageerd op een woning maar besluit je die toch niet te nemen? Vergeet dan niet je af te melden!

Geen computer?

Via Woningnet kun je een papieren inschrijfformulier opvragen. Een woning zoeken kan echter alleen maar via de website van Woningnet. Hulp daarbij kun je krijgen van stichting !Woon, een organisatie waar je sowieso met allerlei vragen over huren terecht kunt. !Woon heeft in elk stadsdeel één keer per week een spreekuur.

Zie www.wooninfo.nl of bel: 020 52 30 130 maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op dinsdag en donderdag ook van 17.00 tot 20.00 uur.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in