Huur voor 1.000 Amsterdammers omlaag

Dankzij afspraken tussen de gemeente Amsterdam en een aantal woningcorporaties hoeven zo’n 1.000 Amsterdamse huurders met een laag inkomen per 1 juli minder huur te betalen.

0
974

AMSTERDAM – Ruim 1.000 Amsterdamse huishoudens krijgen per 1 juli huurverlaging in plaats van de gebruikelijke huurverhoging. Het gaat om Amsterdammers met een langdurig laag inkomen en een in verhouding hoge huur. De woningcorporatie oordeelt wie voor de verlaging, van soms meer dan €100,- per maand, in aanmerking komt.

Alleen huurders van corporaties maken aanspraak en er gelden strenge voorwaarden. De verlaging kon – tot 6 maart – worden aangevraagd door huurders met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum, vanaf 2016 tot en met 2018, zonder noemenswaardig vermogen. De kale huur van de woning dient hoger te zijn dan €619,01 (bij één of twee bewoners) of €663,40 bij bewoning door drie of meer personen. De kale huur mag ook weer niet hoger zijn dan €737,14.

Huurders van particulieren vallen buiten de boot. Bovendien doen niet alle corporaties mee. Het gaat om huurders van De Alliantie, Eigen Haard, Ymere, Rochdale, Stadgenoot, De Key en Woonzorg Nederland. Afgelopen drie jaar is al eerder tot huurverlaging overgegaan, zo’n 7.300 keer. Corporaties hopen dat mensen zo hun huur kunnen blijven betalen. In sommige gevallen zullen ze kijken of een goedkopere woning een betere oplossing is.

Los van de Amsterdamse regeling kunnen huurders via het rijk huurtoeslag aanvragen, maar die is lang niet altijd voldoende. Daarom heeft de gemeente deze regeling ingevoerd. Voor dit jaar kan de huurverlaging niet meer worden aangevraagd. De aanvraagtermijn sloot op 6 maart. Volgens dagblad Het Parool hebben zo’n 1.000 Amsterdamse huurders ervan gebruikgemaakt. Voor nog eens 300 huurders is de huur bevroren.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in