‘Schaf kostendelersnorm bij onvolledige AOW af’

Ouderen met een onvolledige AOW, die bij hun mantelzorger inwonen of andersom, worden onevenredig zwaar benadeeld door de kostendelersnorm

0
1512

Schaf de kostendelersnorm af voor alle ouderen die bij hun mantelzorger inwonen en aanvullende bijstand krijgen. Zes organisaties doen deze oproep aan het kabinet. Het gaat om zo’n 50.000 senioren, die vanwege een onvolledige AOW via de gemeente aanvullende bijstand krijgen (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen, AIO) en daardoor toch de kostendelersnorm vallen.

In een gezamenlijke oproep pleiten seniorenorganisaties KBO-PCOB, migrantenorganisaties NOOM, IOT en SMN, mantelzorgvereniging Mezzo en de Landelijke Cliëntenraad (LCR) ervoor dat ook mensen met een onvolledige AOW bij hun mantelzorgers kunnen wonen, zonder dat de kostendelersnorm geldt. Dit is namelijk in lijn met het kabinetsbeleid dat inzet op langer thuis wonen en tegengaan van eenzaamheid.

Vooral immigranten door kostendelersnorm gedupeerd

Bij de invoering van de kostendelersnorm, als onderdeel van de Participatiewet, bleven AOW’ers buiten schot. Maar toch raakt de kostendelersnorm veel ouderen, domweg omdat ze geen volledig staatspensioen krijgen en dat komt doorgaans omdat ze niet hun hele leven in Nederland hebben gewoond. Zorgen voor elkaar moet ook voor deze groep kwetsbare senioren niet langer bestraft worden, vinden de organisaties.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in