Meer mensen met beperking aan de slag in Amsterdam

AMSTERDAM De gemeente Amsterdam wil 500 extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking.

0
1288

De gemeente Amsterdam heeft 4.000 mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen. Die zijn niet alleen bij Pantar aan de slag, maar ook bij reguliere bedrijven en ‘sociale firma’s’. In 2022 wil de gemeente er 500 extra banen bij, aldus projectmanager Inge Dullens.

De gemeente Amsterdam moest nieuw beleid maken om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden van een baan. Dat kwam onder meer door de invoering van de Participatiewet. Het is de bedoeling dat mensen niet meer alleen via de sociale werkvoorziening (het huidige Pantar) aan het werk zijn, maar zoveel mogelijk ook via gewone werkgevers. Het aantal banen voor mensen met een arbeidsbeperking moet stijgen van 4.000 in 2018 naar 4.500 in 2022. Amsterdam startte in 2018 hiervoor de netwerkorganisatie de Sociaal Werkkoepel. Projectmanager Dullens: “We bieden met partners een groot aantal geschikte banen binnen het Amsterdamse bedrijfsleven en sociale firma’s.”

Sociale firma’s

Doel is dat de extra banen niet alleen komen bij reguliere werkgevers, maar ook bij ‘sociale firma’s’. Die firma’s en sociale ondernemers stellen de maatschappelijke missie van hun bedrijf voorop, niet de winst. “Bij sociale firma’s heeft ten minste 30 procent van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. De eis voor dit percentage hangt af van de hoeveelheid commerciële inkomsten van een sociale firma.” Erkende ‘sociale firma’s’ kunnen voorrang krijgen als de gemeente opdrachten heeft te vergeven. Bij ‘gewone’ werkgevers treden nu de meeste mensen met een arbeidsbeperking in dienst, vertelt ze. Vooral bij de midden- en klein-bedrijven (het MKB).

Loonwaarde

Wie komen in aanmerking voor zo’n baan? De meeste Amsterdammers zetten de stap naar sociaal werk vanuit de bijstand, het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs of de dagbesteding. Dullens: “Deze mensen hebben extra begeleiding nodig om aan het werk te kunnen of blijven, door welke omstandigheden dan ook. Op basis van wat iemand wél kan, zoekt de gemeente naar een passende werkplek. Vervolgens stelt ze vast wat de loonwaarde op die werkplek is.” Een werknemer die bijvoorbeeld op een werkplek 60 procent productiviteit heeft, ontvangt gewoon het hele loon. De werkgever ontvangt subsidie van de gemeente over de overige 40 procent op basis van het minimumloon. De gemeente zet in op zoveel mogelijk ‘passende en duurzame’ banen, zegt Dullens.  “Anders dan bij de Werkbrigade is bij deze banen het doorstromen naar een andere baan niet het doel.”

Aantallen

Bij de start van deze aanpak in 2018 begeleidde Amsterdam ongeveer 4.000 mensen met een arbeidsbeperking. De meesten waren in dienst van Pantar in de vorm van WsW-medewerkers. Maar de WsW-regeling bestaat niet meer. Het aantal WsW-ers daalt de komende jaren vanzelf fors door natuurlijk verloop. Opgeteld gaat het om een daling van ongeveer duizend.

Voor 2022 is het doel: 4.500 banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Daarvoor zijn per saldo dus 1.500 banen extra nodig. Namelijk de optelsom van de groei van 4.000 naar 4.500 en compensatie van de daling van duizend van het aantal WsW-medewerkers, aldus Dullens. “Begin april krijgt de gemeenteraad informatie over de actuele stand van zaken.”

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in