Mooiste spullen bij het grofvuil

0
1254
Tekst Trudy Adminraal | Beeld Fred van der Zee

Sinds jaar en dag laat Su Tomesen (50) haar oog vallen op bergen grofvuil waar ze de mooiste spullen vindt. Dat doet ze niet alleen in Amsterdam. Su: “Ik heb de hele wereld over gereisd. Deze rode regenlaarsjes heb ik lang geleden in Belgrado gevonden. Ik draag ze nog steeds.”

Een van haar grootste vondsten staat bij haar thuis. “Dat is een ladenkastje op wieltjes van de Italiaanse ontwerper Joe Colombo. Zo’n trolley staat ook in het MoMA in New York, hét museum voor moderne kunst. Ik bewaar er de tekeningen van mijn dochter in.”

Haar hobby komt voort uit haar groene hart, vertelt ze. “Bij het vuilnis staan vaak nog mooie, bruikbare spullen. Daar heb ik een neus voor. Echt zonde als het zou worden vernietigd!”

Su is beeldend kunstenaar. Ze maakt onder meer installaties en dat kan ze prima combineren met haar hobby. “Ik heb bijvoorbeeld in 2016 een Syrische winkel gemaakt. Die stond op Vlieland tijdens het festival Into The Great Wide Open. Er werd niets verkocht, bezoekers konden een praatje maken met twee Syrische statushouders die daar als shopkeepers stonden.” Dat winkeltje vulde Su met levensmiddelen maar ook met spullen die ze op straat vond. “Ik heb toen in de aanloopperiode kastjes en rekjes verzameld en alles ging op transport naar Vlieland. Het winkeltje heeft twee jaar later ook bij het CBK in Zuidoost gestaan.”

Ze verkocht twintig jaar geleden spullen die ze vond op de vrijmarkt. Ze lacht: “Ja, dan stond ik feitelijk vuilnis te verkopen maar zo zie ik dat niet. Ik zie de waarde nog.”

Ze noemt zichzelf geen morgenster. “Ik ga niet in alle vroegte actief op zoek. Maar mijn radar staat altijd aan. Ik doe alles op de fiets dus dan kun je gemakkelijk stoppen. Als ik op mijn route langs een berg grofvuil kom en ik zie iets staan, ga ik altijd even kijken.

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in