Openbare boekenkasten

0
1352
Tekst Andreas Verwaal | Beeld Fred van der Zee

Met de slaap nog in mijn ooghoeken trek ik mijn spijkerbroek aan. Terwijl ik de riempin van mijn runderleren riem in het vijfde gaatje prik, knapt de riem. Ik baal als een stier. Later die dag komt mijn vriendin naar me toe. Ze heeft iets lekkers meegenomen, zegt ze terwijl ze de trap oploopt. De voltallige koek- en chipsafdeling van de supermarkt passeert de revue in mijn hoofd. Een half afgepelde banaan komt tevoorschijn en ik veins een glimlach op mijn gezicht. Licht transpirerend word ik wakker uit deze verschrikkelijk saaie droom.

Dromen hebben de functie om de prikkels te verwerken die je overdag krijgt. Als ik de droom met de kapotte riem en de gezonde banaan analyseer, zou ik kunnen concluderen dat ik wat gezonder en wat minder moet gaan eten. Tijd om iets te veranderen aan mijn leefstijl dus, voordat ik droom dat ik reïncarneer in een gevulde kalkoen die naast Flappie de oven ingeschoven wordt.

De droom van de riem en de banaan is ook typerend door de huishoudelijke sfeer waarin het zich afspeelt. Iemand die veel thuis is, wordt vaak bestempeld als saai of burgerlijk. Ook die vergelijking met mijn leven klopt als een bus. En ik moet toegeven dat ik ervan geniet. Dat het saai is, zit tussen de oren. We waren gewend aan veel prikkels, veel mensen en veel omgevingen. Logisch dat we ervaren dat het leven een stuk saaier is geworden. Dat is hetzelfde als vegetarisch gaan eten terwijl je vaste gast was bij de lokale shoarmaboer. In het begin ben je zoekende wat lekker is en mis je het vlees, maar na een poosje ga je ook lekkere gerechten vinden.

Vegetarisch ben ik niet maar ik ga deze tijd wel gebruiken om de dingen te doen waar ik nooit aan toekwam. Voor mij is dat onder andere boeken lezen. Ik hoor mezelf altijd zeggen dat ik lezen leuk vind, terwijl ik amper een boek lees. Soms moet je gewoon beginnen. Een handig hulpmiddel hierbij zijn de openbare boekenkasten die door heel Amsterdam staan. Hier kan je gratis boeken lenen of ruilen.

Er zijn er in Amsterdam honderden waaronder in een oude telefooncel in de Boomstraat.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in