Niet elke Amsterdammer blijft bij klachten thuis

0
633

Niet iedereen blijft bij klachten thuis, zo blijkt uit onderzoek van RIVM en GGD. Aan het onderzoek hebben 1.519 Amsterdammers van 16 jaar en ouder meegedaan. Sinds april 2020 is er zeven keer gemeten, waarvan de laatste keer tussen 29 september en 4 oktober.
Tweederde van de deelnemers blijft niet thuis blijft als ze klachten hebben die op corona kunnen duiden. Drie kwart van de deelnemers doet boodschappen, 63 procent gaat naar buiten voor een frisse neus of om te sporten, 45 procent heeft vrienden of familie bezocht, 36 procent is naar het werk geweest en 33 procent heeft een horecagelegenheid bezocht.

De raadscommissie zorg van gemeenteraad besprak het onderzoek 7 januari 2021 kort. Eduard Mangal (DENK) vindt het ‘stuitend’ dat mensen met klachten tòch naar hun werk gaan of uitgaan, toen dat tenminste nog kon. Hij ziet ook dat mensen in de rij voor de supermarkt soms hutje bij mutje staan of snel nog even voor iemand langs schieten om een pakje boter te pakken. “Tot zover de anderhalve meter afstand.”
Maar hij begrijpt ook dat mensen de deur uitgaan om boodschappen te doen. “Je moet toch eten.” En niet iedereen heeft wat aan de  boodschappenservice. “Daar kom je soms niet eens tussen.”
Ook arts en duo-raadslid Efraïm (ChristenUnie) is er van geschrokken dat driekwart van de Amsterdammers met klachten er voor kiest om boodschappen te gaan doen. En dat 45 procent van hen dan toch vrienden en familieleden bezoekt. Hij wil van wethouder Simone Kukenheim (zorg) weten hoe je die percentages omlaag kunt krijgen.

Ernstig

De wethouder deelt zijn zorgen. “De cijfers zijn niet goed. We zitten in Amsterdam nog op een ernstig niveau en we zien (landelijk) ook nog weinig effect van de lockdown, zodat er van versoepeling nog geen sprake kan zijn. “ De wethouder drukt iedereen nog eens op het harte om je bij klachten meteen te laten testen. “Mensen kunnen vaak dezelfde dag nog bij de GGD terecht. We sturen sinds kort ook bussen naar wijken waar mensen moeite hebben om met de auto naar bijvoorbeeld de RAI te komen. In veel stadsdelen hebben we testlocaties, dus de drempel om je te laten testen hebben we omlaag gebracht.”

Kukenheim begrijpt overigens dat mensen in quarantaine ook moeten eten. “Sommige mensen maken gebruik van een bezorgservice of ze kunnen buren of familieleden inschakelen. En mensen voor wie de boodschappenservice geen oplossing is, en die ook geen netwerk hebben, brengen we in contact met vrijwilligers van ‘Wij Amsterdam.’ ”

Resultaten

Van de Amsterdammers zonder klachten is 79 procent van plan is zich bij klachten te laten testen, ook al doet niet iedereen dat in de praktijk. Van de mensen met recente klachten, zoals een loopneus, hoesten, niezen, keelpijn of koorts, zegt 46 procent zich in de afgelopen zes weken te hebben laten testen. De helft van de mensen met klachten denkt dat die klachten waarschijnlijk worden veroorzaakt door een bestaande aandoening, zoals astma of allergie.

De onderzoekers constateren dat steeds meer mensen er geen probleem mee hebben om een niet-medisch mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. 8 procent van de Amsterdammers heeft het daar moeilijk mee. Daarentegen vindt 21 procent van de Amsterdamse onderzoeksdeelnemers het moeilijk om zich bij verkoudheid te laten testen.
Van de Amsterdamse deelnemers heeft inmiddels 9 procent zelf covid-19 gehad of iemand in het huishouden heeft dat gehad. Eénvijfde van de 18- t/m 69 jarige deelnemers in Amsterdam (18 procent)  behoort tot de risicogroep vanwege gezondheidsproblemen, zoals diabetes, astma of hartaandoeningen. Nog eens 24 procent behoort qua leeftijd (70+) tot de risicogroep.

Er is nog steeds veel draagvlak voor de anti-coronamaatregelen, constateren de onderzoekers. Afhankelijk van de maatregelen staat 70 procent tot 97 procent van de Amsterdamse deelnemers er achter. Het meeste draagvlak is er voor ‘geen handen schudden’ en ‘vermijd drukte’, ook al wordt dat in een drukke stad als Amsterdam als lastiger ervaren dan elders.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in