‘Ik vind rust in het koude water’

0
1082

Leonie Verkleij zwemt het hele jaar door in het kanaal bij haar woonboot. Drie, vier keer per week. Ook al is het hartje winter. Zonder wetsuit, gewoon in haar badpak. “In de kou kun je niet nadenken. Dit werkt voor mij beter dan een half uur meditatie.”

“Het kan best fris zijn hier op de boot. Vroeger was ik een koukleum, maar nu ik regelmatig in koud water zwem, niet meer. In feite zet je je interne motor aan.” Ze legt uit hoe dat werkt. “Bij koude temperaturen komen je bruine vetcellen uit de slaapstand. Die zetten dan energie uit voeding om in warmte. Bruin vet werkt dus als een soort kachel van je lichaam. Nu vind ik het prima als het zeventien graden is binnen. Zo bezuinig ik op energiekosten.”

Koudwaterzwemmen werd bekend dankzij ’the iceman’ Wim Hof. Het zou allerlei voordelen opleveren. “Het is goed voor je immuunsysteem, je wordt minder snel verkouden”, aldus Leonie.

Hof is ook van de ademhalingsoefeningen, maar in het koude water kun je die achterwege laten. “Kou is eigenlijk een extreme stresssituatie. Het beste is om rustig en naar je buik door te ademen, zo geef je je lichaam het signaal dat er geen stress is.”

Leonie laat zich in het water zakken. Eerst is het even bibberen, maar dan went ze aan de kou. Na een paar minuten kijkt ze op haar sporthorloge. “Mijn hartslag is nu alweer gedaald naar zestig. De eerste halve minuut is nooit lekker, maar daarna vind ik rust in de kou.” Op haar armen is geen kippenvel te bekennen. Op het laatst nog even kopje onder en dan is het tijd om eruit te gaan.

“Ik krijg hier veel energie van”, zegt Leonie als ze weer op het droge staat. “Nu geen warme douche nemen”, waarschuwt ze. Want zo’n grote temperatuurovergang trekt een mensenlichaam slecht. “Blijf in beweging, zodat het lichaam vanbinnen kan opwarmen.”

Geïnspireerd door Leonie? Overleg eerst met je huisarts. Koud afdouchen om te wennen. Begin met koudwaterzwemmen in ondiep water. Doe het niet alleen, zorg dat er een ervaren iemand bij je is.

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugmagazine.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in