‘De boeddha’s geven me vreugde en hoop’

0
1073

Vijf jaar geleden kreeg ze haar eerste Boeddhabeeld voor haar verjaardag. Vanaf dat moment begon Karla Douma (69) haar verzameling. “Ik heb er nu vierhonderd in huis staan. Overal zie ik boeddha’s om me heen”, vertelt ze. “In mijn huiskamer heb ik ze op planken en rekjes gezet. In de slaapkamer staan ze op de linnenkast en aan de muur hangen twee schilderijen met boeddha’s erop. In de keuken en de tuin staan ze ook. Het is één en al boeddha bij mij thuis.”

“Geen één is het zelfde. Ik heb zittende boeddha’s, Boeddhahoofden, van die lachende dikbuiken en staande beelden in gebedshouding. De grootste is 37,5 centimeter en de kleinste maar één centimeter.”

Ze struint rommelmarkten en kringloopwinkels af om nieuwe beeldjes te vinden. “Ik vind er ook wel eens eentje in een gewone winkel. Als ik iets nog niet heb, dan neem ik het mee. En het leuke is, ze hebben allemaal vrolijke gezichten. Er is er niet eentje bij die chagrijnig kijkt.”

“Ze geven me vreugde en hoop in het leven. Voor mij staat Boeddha voor rust, plezier en positiviteit. Na jaren van vreselijke dingen, heb ik eindelijk rust gevonden in mijn leven. Mijn moeder verliet mij op mijn veertiende en ik heb een zoon verloren. Dat was niet makkelijk, maar erover praten bevrijd je van een hoop ellende. Voorheen werd ik soms verdrietig als mensen nare dingen deden of zeiden, maar nu heb ik daar nog weinig last van. Negativiteit keer ik de rug toe. Ik heb zoiets van ‘laat het allemaal maar gaan’.”

“Nee, ik ben geen boeddhist en ik doe ook niet aan meditatie. Van huis uit ben ik katholiek, maar ik zie mezelf niet als gelovig. Soms ga ik wel eens naar een kerkdienst van het Leger des Heils, omdat ik dat interessant vind.” De boeddhistische tempel op de Zeedijk heeft ze nog niet van binnen gezien. “Ik wil daar graag een keer naar toe.”

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugmagazine.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in