‘Als ik haak, verdwijnen al mijn andere gedachten’

0
1428

Coby Klok leerde haken op de huishoudschool. “Vrij snel had ik de slag te pakken. Toen was ik nog volledig linkshandig en ik haakte ook met links. In de ogen van de lerares was dat fout, want die haakte rechts. Op een gegeven moment smeet ze mijn haakwerkje door de klas en moest ik op de gang.”

Gelukkig heeft dat Coby er niet van weerhouden te blijven haken. Inmiddels geniet ze van haar pensioen en pakt ze regelmatig de haaknaald en draad op. “In mijn vrije tijd ben ik altijd blijven haken. Je kunt het overal doen, zelfs op vakantie, onder de parasol. Haken geeft me rust en ontspanning. Omdat ik me alleen daarop concentreer, verdwijnen al die andere gedachten. Soms hoor of zie ik niet meer wat erom me heen gebeurt.”

“Het vest dat ik nu aan heb, heb ik ook gehaakt. Eerst was het de bedoeling dat te breien, maar haken leek me bij nader inzien makkelijker. Je haakt een voorpand, achterpand, mouwen en een kraag. Dat is rechttoe rechtaan. Vervolgens haak je die aan elkaar. Eigenlijk is het een koopje: er zitten zes bollen wol in à € 1,19. Het kost alleen tijd. Ideeën voor nieuwe projecten vind ik op Pinterest. Ik wil nog een wandkleed maken met bloemen, onderzetters in de vorm van poezenhoofden en een dun vest voor het voorjaar.”

“Vroeger breidde ik veel, met ingewikkelde patronen. Ik heb voor mijn man eens een trui gebreid met het logo van de Zuid-Afrikaanse partij ANC, omdat hij actievoerde tegen apartheid. We zijn nog steeds betrokken bij Zuid-Afrika via de Dreamcatcher Foundation, een organisatie die vrouwen helpt armoede te overwinnen via ondernemerschap in het toerisme. Ik heb eens een workshop haken aan hen gegeven. Dat was leuk om te doen.”

“Ik zit erover te denken met een kennis een haakcafé te organiseren. Mensen kunnen vrijblijvend komen haken met een kopje koffie of thee. Dat is gezellig, maar ook een mogelijkheid om elkaar te inspireren.”

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugmagazine.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in