Openbare schaaktafels

0
2173
TEKST Andreas Verwaal FOTO Fred van der Zee
Als ik ergens goed in ben, dan is het wel een nieuw ontdekte activiteit bombarderen tot hobby. Vaak duurt dat een paar maanden en dan begin ik weer aan iets anders. In het begin heb ik plezier doordat ik alle leuke aspecten ontdek aan de nieuwe hobby, maar als ik er daarna achter kom dat het toch moeilijker is dan ik dacht en met name dat ik er minder goed in ben dan anderen, dan is de lol er vaak snel af.

Zo maakte ik een jaar of twintig geleden voor het eerst kennis met schaken. Nadat ik een poosje had gedamd vond ik dit wel een interessant nieuw spel. Ik leerde met welk stuk ik welke zet kon maken en begon de regels van het spel langzaam te snappen. Ik ontdekte dat er een oneindig grote wereld schuil gaat achter het schaken. Ik haalde boeken bij de bibliotheek, ging online schaken en het feit dat elke partij begon met 50 procent kans op winst, stemde me optimistisch en gaf me de illusie dat ik hier wellicht goed in was.

Je voelt het wellicht wel aankomen, maar ik kwam erachter dat ik geen supertalent bezat voor het schaakspel. Ik kon twee zetten vooruit denken, maar dat bleek niet zo bijzonder te zijn. Er waren zoveel mensen beter dan ik en de passie ging als een nachtkaars uit.

Toch vind ik het nog leuk om zo nu en dan een potje te schaken. Naast de gezonde bijwerkingen voor de hersens is het een goed en sociaal tijdverdrijf en dwingt het je om even je volledige aandacht op iets anders te richten dan de sleur van de dag.

Op verschillende locaties in Amsterdam staan openbare schaaktafels. Een leuk initiatief met als doel om mensen te verbinden. Ook goed te combineren met andere stadse buitenactiviteiten, zoals wandelen, skateboarden of vogels kijken.

Openbare schaaktafels in Amsterdam: Amstelpark (Zuid), Steve Bikoplein (Oost), John Coltranestraat 2 (ter hoogte van huisnummer 2; Nieuw-West), Haardstee (Zuidoost), Haarlemmerplein (Centrum) en Albert Wittenbergplein (Oost). Vergeet niet je schaakstukken mee te nemen.

www.medinamolina.com/schaaktafels

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in