Qigong

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
897
Tekst Vanessa Vijzelman | Beeld Fred van der Zee

Mariska Hol (39) doet sinds afgelopen maart aan Qigong. “Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke sport, maar ik ben geen type voor hardlopen of sportschool. Totdat ik een foldertje van Qigong in mijn handen kreeg gedrukt en met een vriendin lessen ben gaan volgen in het buurthuis.”

Qigong is een oude Chinese bewegingsleer om de gezondheid van lichaam en geest te bevorderen door energie op te wekken en in balans te brengen. Qigong bestaat uit ademhalingstechnieken, bewegings- en meditatie-oefeningen en wordt ook wel, ter voorbereiding, gebruikt in de oosterse gevechtskunst. Ook is het onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde.

“Er komen hier veel mensen met reuma en rugklachten, die hebben er veel baat bij”, zegt een medecursist van Mariska. De oefeningen bestaan uit simpele bewegingen volgens een bepaald patroon, maar kunnen ook statische houdingen zijn waarbij een staande of zittende pose lang moet worden volgehouden. Door de oefeningen leren mensen bewuster met hun energie omgaan en te ontspannen. Qi staat voor de universele levensenergie en Gong betekent werken (in de zin van oefenen) discipline en volharding. Qigong betekent dus werken met energie.

Mariska: “Het fijne aan Qigong vind ik dat het heel ontspannen is, maar dat je wel flink je spieren traint. De volgende dag heb ik bijna altijd spierpijn.” Naast het trainen van spieren en ademhaling wordt er tijdens Qigong ook gemediteerd aan het begin en het einde van de les. De instructrice gebruikt een klankschaal, net als bij yoga en mindfulness

“Het geeft mij een bepaalde rust, een momentje voor mezelf, waardoor ik ook andere dingen beter aan kan. Gedurende de dag heb ik het vaak druk met werk en mijn gezin, dus ik heb dit wel nodig.” Mariska is pedagogisch medewerker op een peuterspeelzaal en gebruikt de dingen die ze heeft geleerd soms op haar werk. “Er is een oefening die ik samen met de kinderen doe voor ze in de kring gaan, dan merk ik dat ze daarna langer kunnen zitten. Ook zij worden er rustiger van.”  

Uitproberen? 3,50 per les, woensdag van 19.30 tot 20.30 uur
Buurthuis Gein, Wisseloord 83, 020 240 66 44
telefoon docent:
06 2495 2451
bhzo.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in