Mijn hobby – Glas in lood

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
2540
Mijn hobby juni 2019 Glas in lood ©Fred van der Zee
Mijn hobby juni 2019 Glas in lood ©Fred van der Zee
Tekst Vanessa Vijzelman | Beeld Fred van der Zee

Jurist Tiara Roquas (27) volgde een cursus glas in lood bij de Openbare Werkplaats aan de Cruquiusweg. “Glas in lood heeft een stoere uitstraling, daar houd ik van. Ik haal mijn inspiratie vooral uit native American patronen, zowel uit Noord-Amerika, als uit Midden- en Zuid-Amerika. Via mijn Instagram-account @mutiaroq kunnen mensen mijn stijl en werk zien.”

Tiara houdt op de foto een kunstwerk met hoekpatronen omhoog. “Het is het mooiste werk dat ik thuis heb gemaakt. Het is een Azteeks patroon.” Op de werktafel vlak voor haar (zie foto) ligt een langwerpig raamwerk van ruim een meter. “Dat heb ik via Marktplaats gekocht en gerestaureerd, het waren vier losse stukken, het glas zat los en wat ontbrak heb ik zelf aangevuld.”

Ze wijst op een kunstwerk met een roofvogel (rechts op de foto). “Hier ben ik nu mee bezig. Het is een thunderbird, mijn favoriete symbool.”

Tiara vertelt hoe de techniek werkt: glas uitsnijden en breken, lood op maat snijden. “Het lood is nog best zacht voor je het bewerkt.” Dan moet alles in elkaar passen en als laatste soldeert ze de loodstukken waar ze elkaar raken vast.

Tiara houdt ook van motorrijden, ze rijdt een chopper. De soldeertechniek wil ze ook gebruiken om haar motor op te pimpen. “Als ik eenmaal hard kan solderen wil ik kleine motoronderdelen bewerken en versieren. Hard solderen gaat dan al meer richting lassen.”

Tiara heeft al tien kunstwerken van glas in lood gemaakt. Haar interieur staat er vol mee, maar ze geeft ook veel cadeau. “Iedereen kent glas in lood van kerken en oude woningen, maar je kan het ook ergens ophangen, of als voorzetraam gebruiken. In de toekomst zou ik best wel een eigen (web)winkel willen beginnen of dat ik in opdracht wat dingen maak, waarin de native American stijl terugkomt.”

www.openbarewerkplaats.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in