Tim Timmermans (66) ging een half jaar geleden met pensioen, nog geen drie maanden later werd hij gastheer op Pampus. Voordat hij daar zijn vrijwilligerswerk begon was hij nog nooit op Pampus geweest. Hij zag een wervingsadvertentie, het leek hem wel leuk, maar hoe leuk het was ontdekte hij pas toen hij daar begon.

Klik op de eerste foto hieronder voor de hele fotostrip

Als gastheer ontvangt hij bezoekers, hij geeft informatie en beheert het winkeltje. Daarnaast begeleidt hij zijn gasten naar de nieuwste attractie van Pampus: ‘Het geheime Wapen van Amsterdam.’ Dit is een virtuele ballonvaart boven de Stelling van Amsterdam.

Pampus is een Forteiland dat onderdeel is van de Stelling van Amsterdam: een verdedigingslinie rond Amsterdam die werd aangelegd tussen 1880 en 1920. Tegen de tijd dat de bouw van de linie voltooid was was die ook al verouderd, en de Stelling heeft nooit actief dienstgedaan. In 1933 werd Pampus gesloten.

Daarna raakte het in verval, totdat Stichting Forteiland Pampus in 1990 eigenaar en beheerder werd en met hulp van heel veel vrijwilligers het fort bevrijdde van afval, puin en begroeing en er een prachtige bezienswaardigheid van maakte. Sinds 1996 is de Stelling van Amsterdam officieel Wereld Erfgoed.

Zo’n 80 vrijwilligers zorgen ervoor dat Pampus van april tot eind oktober door belangstellenden bezocht kan blijven worden, 20 daarvan zijn gastheer of gastvrouw.

Ook gastheer of gastvrouw worden op Pampus? Neem contact op met Barbara:
barbara@pampus.nl
0294-263172

Meer info op: www.pampus.nl

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA). Aan nieuwe vrijwilligers is altijd behoefte.

Fotograaf Sake Rijpkema heeft zelf ook de nodige ervaring als vrijwilliger. Zo fotografeerde hij al eerder, in de jaren negentig, als vrijwilliger voor maandblad MUG. De reeks reportages – die van groot fotovakmanschap getuigen – worden regelmatig aangevuld met nieuwe afleveringen. Iedere aflevering laat zich bekijken als een stripverhaal.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in