Tekst Trudy Admiraal | Beeld Sodis Vita

Hij is een werknemer van het eerste uur: Han Bot (62) trad 25 jaar geleden in dienst van kringloopwinkel De Lokatie. Het was destijds een zogeheten Melkertbaan, bedacht door de toenmalig minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ad Melkert. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt konden via gesubsidieerde banen werkervaring opdoen.

Die banen werden in 2004 afgeschaft maar Han werkt nog steeds met veel plezier bij De Lokatie. Om zijn 25-jarig werkjubileum te vieren, kwam Melkert op bezoek. Voor Han is al die aandacht niet zo nodig. “Maar het is leuk dat Melkert langs wilde komen. Hij heeft voor veel mensen hun levens ten goede veranderd.”

Klussen

Ook Hans leven veranderde toen hij bij De Lokatie in dienst kwam. “Ik kom oorspronkelijk uit de bouw en had wat winkelervaring. Dat kwam goed uit. De Lokatie begon in 1996 in een loods aan de Oranje Vrijstaatkade die we met elkaar hebben opgeknapt. Ik stortte een betonnen vloer.”

Samen klussen met vijftien kersverse collega’s bleek een gouden recept voor een stevige collegialiteit. Han: “We vielen er allemaal in en leerden elkaar goed kennen.”

In de beginjaren stond Han vaak in de winkel. “Spullen sorteren, winkel inrichten, achter de kassa staan en klanten helpen. Het was soms hectisch. We zaten op een gouden locatie, altijd druk. Een jaar of zestien geleden zijn we naar de Distelweg uitgeweken; in oost werd gebouwd en een kringloopwinkel paste niet in het plaatje. We hebben nog wel een winkel in de Eerste Oosterparkstraat en ook een aan het Buikslotermeerplein, maar hier aan de Distelweg zit de hoofdvestiging met het magazijn.’’

Sociaal

Met al zijn ervaring is Han nu werkbegeleider. “Ik doe de intakes met mensen die hier willen werken. Wij zijn een sociaal bedrijf. Kandidaten komen uit verschillende organisaties bij ons terecht. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook vrijwilligers en soms stagiaires.’’

Meeste affiniteit heeft hij bij die eerste groep. “Mensen met bagage zijn uniek. Ze zijn eigenzinnig, soms wat excentriek en ze hebben een hekel aan autoritair gedrag. Dat herken ik.”

Lummelen

Han neemt nieuwe mensen aan, werkt ze in en begeleidt ze zoveel mogelijk. “Het is mooi werk,” zegt hij. “Je hebt te maken met mensen die lang in een isolement zaten. Het leuke is dat er ook tijd is even te lummelen. Op een gegeven moment gaan ze zich op hun gemak voelen en zie je ze opfleuren. Bij de een na drie maanden, bij de ander na drie jaar. Het is mooi te zien hoe ze langzamerhand zichzelf durven te zijn. Voor mij is het fijn dat ik een rol van betekenis kan spelen. Als mensen zich veilig voelen, doe ik het goed.”

met medewerking van De Lokatie

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in