Tekst Trudy Admiraal | Beeld Erik Veld

Ole maakte voor het eerst kennis met De Lokatie toen hij nog op school zat. “Ik zocht een nieuw vakantiebaantje. Ik werkte al als afwasser in een restaurant maar daar vond ik niets aan. Je moest de hele dag staan en afwassen, zo saai. Het leek me leuker om iets met meer beweging te doen, sjouwen bijvoorbeeld, als een verhuizer. Mijn ouders kenden Menno, de baas van De Lokatie. Hij kon me wel gebruiken, en zo ben ik hier terechtgekomen.”

Die zomer sjouwde Ole bankstellen en kasten dat het een lieve lust was. “Ik werd gelijk op de bus gezet als bijrijder. Dan ga je samen met de chauffeur spullen ophalen bij mensen die het niet meer kunnen gebruiken. Ik heb in die zomervakantie alles geleerd.”

Bakker

Terug naar school volgde Ole de opleiding brood en banket aan de Elandsgracht. “Maar toen ik mijn diploma had, wilde ik geen bakker meer worden. Het transport bij De Lokatie vond ik veel leuker. Ik kreeg hier een contract voor twee jaar en daarna een verlenging. Het is mijn plan om hier veel langer te blijven.”

Bus

Hij werkt drie dagen in de week en dat zijn volle dagen. Ole: “Ik woon in Monnickendam. Als ik moet werken, sta ik om 7.05 uur op. Eerst stond ik om 7.10 uur op maar dat werkte niet goed. Ik pak de bus van 7.54 uur naar station Noord, dan moet ik één halte met de metro en dan is het nog een kwartiertje lopen. Ik ben hier rond 8.30 uur, even omkleden en dan in de kantine beetje praten met collega’s. Er zijn altijd wel grappen en grollen. Wij beginnen om 9.00 uur, de winkel gaat om 10.00 uur open.”

Koffiemolen

Sinds hij vaste medewerker is, wordt Ole ook voor andere werkzaamheden ingeroosterd. “In het magazijn of de winkel, ik kan goed samenwerken met mijn collega’s. Maar het leukst vind ik nog steeds het transport. Je komt in alle delen van de stad en de meeste mensen zijn aardig en sociaal. Soms willen mensen dat je een kapotte of smerige bank meeneemt, maar dat doen we niet, we zijn gekke henkie niet. Wij legen ook de kringloopcontainers bij de gemeentelijke afvalpunten. Daar dumpen mensen spullen die ze kwijt willen. Soms is het eigenlijk afval, zoals lege bierflesjes of halve computers. Maar je komt ook wel eens iets moois tegen zoals een professionele koksmessen set in een koffertje. Zelf koop ik wel eens games. En ik vond een keer een ouderwetse koffiemolen van Douwe Egberts. Ik voelde me heel gul dus ik kocht hem voor mijn vader. Hij was er erg blij mee.”

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in