UWV voorziet lichte stijging werkloosheid in 2020

Arbeidsmarkt blijft krap maar werkloosheid zal in 2020 weer licht oplopen. Vooral in zorgsector nog veel mensen nodig.

0
1074

Ondanks de nog wel even aanhoudende economische groei en toename van banen, zal de werkloosheid volgend jaar weer licht oplopen. Daarvoor waarschuwt uitkeringsinstantie UWV in haar eind mei verschenen Arbeidsprogonose 2019-2020.

Jaarlijks ontstaan er zo’n 1,1 miljoen vacatures. De arbeidsmarkt is krap en blijft dat waarschijnlijk voorlopig ook wel. In 2019 en 2020 neemt het aantal banen nog met 309 duizend toe. Daarmee komt in Nederland het totaal aantal banen in 2020 uit op bijna 10,8 miljoen. Maar het groeitempo vertraagt en de werkloosheid loopt in 2020 weer licht op, voorziet UWV. Naar verwachting daalt het aantal WW-uitkeringen naar 232 duizend eind 2019 en stijgt vervolgens licht naar 234 duizend eind 2020.

Trump en Brexit bedreigen economische groei

President Trumps handelsoorlogen en de Brexit nopen tot enig pessimisme. UWV baseert zich daarbij op waarschuwingen van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.

UWV merkte dat er in 2017 en 2018 veel banen bijkwamen. De werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen daalde behoorlijk. De arbeidsmarkt kampte met krapte, oftewel minder aanbod dan personeel dan dat er vacatures zijn. Dat leverde kansen op voor werkzoekenden. Zelfs 55-plussers kwamen weer iets makkelijker aan het werk, de doorstroom vanuit de WW naar de bijstand nam af en ook mensen met een arbeidsbeperking gingen wat vaker aan de slag.

Amsterdam profiteert het meest

De arbeidsmarktregio Groot-Amsterdam profiteert het meest van de economische groei. UWV verwacht voor dit en komend jaar nog steeds een groei van bijna 43.000 banen. Het aantal banen groeit in deze regio sneller dan het landelijke gemiddelde. Het gaat vooral om de zakelijke dienstverlening, informatie en communicatie, consumentendiensten als horeca en detailhandel en de collectieve sector.

Landelijk is zorg en welzijn de sector met de grootste banengroei, gemiddeld 46 duizend per jaar. Door de vergrijzing komen er vooral banen bij in de verpleging, verzorging en de thuiszorg.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in