Elke dag honing op brood

0
1068

Het koude voorjaar is voor veel mensen een teleurstelling, maar voor imker Gerrit Schipper (68) betekent het dat er geen voorjaarshoning is. “Bijen reageren op het weer. Als het kouder is dan 12 graden of als het regent, blijven ze lekker binnen.”

Gerrit volgde in 2014 een basiscursus bijenhouden op het Bijenpark in de Tuinen van West en heeft inmiddels zelf het diploma bijenteeltleraar op zak zodat hij praktijklessen kan geven. “De basiscursus begint in maart en duurt de hele zomer. Vorig jaar moesten we na de eerste les al stoppen vanwege de corona-crisis. Hopelijk is alles in 2022 weer normaal.”

Gerrit kan uren vertellen over nectar, broedkamers, zwermdoppen en het eenmalige paringsritueel van koningin en darren hoog in de lucht. “Een dar heeft maar een taak: de koningin bevruchten. Dat gebeurt in de lucht. Zijn hele hebben en houwen blijft in haar steken, na de paring valt hij dood neer. De koningin trekt zijn zaakje er weer uit en wordt door de volgende dar bevrucht. Na tien, vijftien darren heeft de koningin genoeg gepaard voor de rest van haar leven.”

Aan het eind van de beginnerscursus krijgt iedere deelnemer een eigen bijenvolkje met koningin cadeau. Gerrit heeft inmiddels elf volken. “Ze staan op Westgaarde, bij een boer in Osdorp, ik heb een volkje bij de schooltuinen en vier kasten hier op het Bijenpark. Ik ben met pensioen gegaan dus ik heb er nu tijd voor.”

De verzorging van honingbijen kost veel tijd. “Wij kunnen hooguit een week met vakantie. Vóór 1 oktober wil ik ze ingewinterd hebben en vanaf februari moet je het elke week in de gaten houden. In juli, na de lindebloesem, gaan we honing slingeren. Dat kan hier bij de vereniging. Normaal slinger ik in het voorjaar al een keer maar dat heeft met deze kou geen zin.”

Per bijenvolk haalt hij ongeveer 20 kilo honing binnen, dat is een mooie bijkomstigheid. “Imkeren is een schitterende hobby. Een bijenvolk is een superorganisme, dat is zó fascinerend! En ik heb elke dag verse honing op mijn brood.”

De vereniging houdt zaterdag 10 juli een open dag op het bijenpark met activiteiten voor groot en klein. Zie bijenpark.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in