Eigen boontjes doppen

Wat zijn ze mooi, die verse kapucijners in hun paarse peul! Maar hoe bereid je ze? Oude kookboeken adviseren 20 minuten kooktijd. Niet doen! 4 à 5 minuten is lang genoeg. Wij maken er een zomerse Captain’s Dinner mee. Dit is super- en fastfood ineen.

0
1709
Captain’s Dinner | ©Puck Kerkhoven
Captain’s Dinner | ©Puck Kerkhoven
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Aan boord van cruiseschepen vormt het Captain’s Diner vaak het culinaire hoogtepunt van de reis. Die traditie gaat terug tot de Gouden Eeuw, toen op VOC-schepen de kapitein zijn privévoorraad spek en ingelegde groenten bij hoge uitzondering(!) deelde met de bemanning, om de moraal erin te houden. Basis vormden gedroogde kapucijners en bonen, die een scheepsreis lang goed blijven. De bijnaam raasdonders komt van het geluid dat die harde knikkers maken als ze in een metalen bord rollen.

Als journalist én kapucijnerfan mocht ik ooit aanschuiven bij het Captain’s Dinner van het Nooit Opgerichte Raasdondergenootschap, in het illustere Hotel de Roode Leeuw aan het Damrak. Directeur Hans de Goede betekende eind vorige eeuw veel voor de promotie van de Nederlandse eetcultuur in het buitenland. In Volendammer kostuum deelde hij op toeristische beurzen van New York tot Sjanghai nieuwe haring en neutjes uit. Hans is niet meer, het nooit opgerichte genootschap nooit ontbonden en de raasdonder jammerlijk verdwenen van de menukaart van de Roode Leeuw.

Andere chefs houden nu de eer hoog van onze Dutch Cuisine: Joris Bijdendijk van Rijks Restaurant, Luc Kusters van DWDD en Bolenius, en frontman Albert Kooy. Deze meester-kok schreef het boek De Nieuwe Nederlandse Keuken. Van hem komt het idee voor een Captain’s Dinner met verse kapucijners. Hierbij mijn versimpelde versie.

Tip van Puck
Altijd goed om je eigen boontjes te doppen, maar in pot of blik zijn jonge kapucijners (ook velderwtjes genoemd) heel smakelijk, vrijwel even gezond en een stuk goedkoper. Wel zo makkelijk, toch? Hou de supermarktfolders in de gaten en sla je slag! Ze zijn een eeuwigheid houdbaar; superhandig om in de kast te hebben.

RECEPT
Zomerse Captain’s Dinner
Voor 2 personen

Ingrediënten
• 300 gram gedopte jonge kapucijners (velderwtjes), of potje/blikje
• 
klontje boter, 100 gram rookspek in blokjes
• 
2 lente-uitjes, in ringetjes (ook groen)

• 1 rijpe tomaat, in blokjes
• 
½ theelepel tijmblaadjes; peper en zout;
• 
4 Amsterdamse uien, zure bom, 2 eetlepels zilveruitjes

• 2 slavinken
• 
1 eetlepel gehakte peterselie

Kook gedopte kapucijners in 5 minuten gaar in een laagje kokend water met zout (bij kapucijners uit pot of blik alleen even opwarmen). Giet af, kruid met peper, zout en verse tijm. Bak in een kleine koekenpan de spekjes knapperig in de boter. Neem uit de pan, bak in het overgebleven vet lente-ui ringetjes en stukjes tomaat kort tot ze net zacht zijn. Meng door de kapucijners. Bak de slavinken mooi goudbruin, snij schuin doormidden.

Maar de borden op met kapucijners, slavinkhelften, spekjes, Amsterdamse uien en zilveruitjes. Bestrooi met peterselie. Uit te breiden met gekookte aardappels en piccalilly.

Lekker koel witbiertje erbij.

Geen trek in slavink? Maak klein uitgevallen lamsgehaktballen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in