Mijn hobby – Zingen

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1591
Mijn hobby juli 2019 Zingen | ©George Maas/Fotonova
Mijn hobby juli 2019 Zingen | ©George Maas/Fotonova
Tekst Marcel Schor | Beeld George Maas/Fotonova

Toshiro Polak (30) is productmanager bij een softwarebedrijf en heeft als hobby zingen. Hij is tenor en arrangeur van Singer G, een Amsterdamse a capella groep of vocal band die uit zeven leden bestaat.

“Onze band is ontstaan uit een gospelworkshop van tien jaar geleden. De deelnemers zochten een zanger en zo ben ik er ingerold. Het mooie aan gospel is de combinatie van het gemeenschappelijke, de harmonie en spirituele energie, ook al heeft het voor mij geen religieuze betekenis. Vanuit de gospel zijn we in de popmuziek beland.”

Hij maakt met zijn band covers. “Ik ben als arrangeur vooral bezig met het vertalen van muziek naar een stempartij. Het is een geweldig gevoel om iets op papier te zetten en het tijdens repetities tot leven te horen komen”, zegt Toshiro. “Ons repertoire komt uit de pop, r&b en soul, maar ook uit de Motown-catalogus. Ik vind Stevie Wonder goed, maar ook Frank Ocean, een r&b-zanger en rapper.”

Mercy van Duffy spelen ze al jaren. “Ik dacht in het begin: ‘wat een saai nummer’. Maar toen we het gingen uitwerken werd het nummer ineens eigen en ga je de kwaliteit van het origineel inzien. Je bent met a capella heel sterk met tekst bezig.”

“Muziek is in de kern wiskunde”, vertelt Toshiro. “Je bent met maten bezig die op een bepaalde manier zijn ingedeeld. Bij een maat van vier tellen weet je hoeveel hele, halve, achtste en zestiende noten je kwijt kunt. Je doet een wiskundig puzzeltje dat tot muziek moet leiden.”

Hij vindt zingen een voorrecht. “Je mag anderhalf uur lang lekker muziek maken.” Maar wel zonder drank en drugs. “Je kan als je een instrument bespeelt gerust een drankje of snuifje nemen, het instrument klinkt niet ineens anders. Maar bij een stem ligt dat anders. Om goed te presteren als a capella zanger moet je veel rusten en water drinken.”

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in