Zuurkoolvaccin

Wat zit barstensvol mineralen, vitaminen en probiotica? Zuurkool! Daarom mijn advies in barre tijden: versterk je immuunsysteem en geef jezelf regelmatig een shotje zuurkoolvaccin. Nog watertandend lekker ook, zeker als je het op Elzasser wijze kookt.

0
1034
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Zuurkool is rijk aan vezels, vitaminen (C, K, B6) en mineralen (ijzer, koper, kalium) en probiotica; dat zijn goede bacteriën die een krachtig effect hebben op je gezondheid. Probiotica zitten ook in yoghurt en peperdure drankjes als Yakult. Ze maken je voedsel makkelijker verteerbaar, waardoor je darmen alle voedingsstoffen die erin zitten makkelijker kunnen opnemen.

Dus doe je lijf én je bankpas een plezier en eet vaker zuurkool. De laatste keer dat ik keek, kostte een pakje zuurkool van 500 gram in de supermarkt 50 cent. Daar eet je met z’n drieën van! Bovendien is zuurkool een prachtig, typisch Noord-Hollands streekproduct, waar we trots op mogen zijn.

Je denkt bij zuurkool misschien aan stamppot met een stukje worst. Lekker, maar er is nog zoveel meer mogelijk. De Hongaren voegen in de winter zuurkool toe aan hun goulash. In Duitsland eten ze standaard een pluk Sauerkraut bij hun Bratwurst. En in Korea maken ze het hippe superfood Kimchi dat, geheimpje, zijn superkracht ontleent aan knoflook, gember én …. gefermenteerde koolbladeren (= zuurkool).

Vandaag maken we een beroemde zuurkoolschotel uit de Elzas; de grensstreek tussen Frankrijk en Duitsland, waar ze wel weten wat lekker eten en drinken is. De stukken aardappel blijven heel en worden om de zuurkool heen geschikt, niet stampen dus! Bovenop komen verschillende vlees- en worstsoorten, die hun smaak mogen afgeven aan de kool. Je kunt hem zo rijkgevuld maken als je zelf wil, als je er maar wel spek in verwerkt.

RECEPT
Elzasser zuurkool
voor 2 à 3 personen

Ingrediënten

 • 500 gram zuurkool, verpakt of vers
 • 500 gram iets kruimig kokende aardappels, geschild en in parten
 • 2 eetlepels bakboter
 • 75 gram ontbijtspek, dikke plakken
 • 1 kleine ui, gesnipperd
 • 1 teen knoflook, fijngehakt
 • 150 ml witte wijn, niet te zuur of appel-/witte druivensap
 • 6 jeneverbessen, 6 gekneusde peperkorrels; 1 laurierblaadje
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 75 gram zuurkoolspek, 1 braadworstje of halve rookworst
 • 2 plakken casselerrib, of dunne schouderkarbonade
 • zout en peper

Spoel zuurkool in een vergiet kórt af met koud water. Smelt boter in een braadpan, voeg spekplakken toe en bak 5 minuten. Voeg de uiensnippers toe, bak tot ze glazig zijn. Voeg knoflook toe, wijn (of sap) en evenveel nog wat water, laurierblad, peper en jeneverbessen. Leg zuurkoolspek en casselerrib erop, laat 45 minuten op een klein pitje stoven, deksel schuin op de pan.

Kook aardappels in 20 minuten in water met zout gaar. Bak braadworstje in een koekenpan, laat rookworst in net niet kokend water heet worden, snij in stukken.

Schik zuurkool in het midden van een schaal, leg aardappelparten eromheen. Spek, casselerrib en worst erbovenop. Drink er (Elzasser) witte wijn bij of witte druivensap.

NoWaste tip van Puck: zuurkool over? Maak er morgen New York style hotdogs mee. Langwerpige broodjes vullen met hete Frankfurter knakworst, een pluk zuurkool en een kneep mosterd mayonaise. Heerlijk met ketchup en gebakken uitjes!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in