Kinderen help je ’t beste door hele gezin te helpen

0
664
Abdelhamid Idrissi © Sodis Vita

Door Abdelhamid Idrissi

Een kind is een individu dat iets wenst, ergens van droomt, doelen heeft en ergens wakker van ligt. Een kind uit een kwetsbaar gezin woonachtig in een kwetsbare wijk heeft helaas vaker een minder fijne nachtrust dan een kind uit een meer welvarend gezin.

Elk kind heeft het volste recht op een fijne zorgeloze nachtrust. Ongeacht hoe dik of dun de portemonnee van de ouders is en hoe geschoold papa of mama zijn.

De wensen of de stress van een kind krijg je enkel open en eerlijk te horen als het kind je vertrouwt en er een klik is. Ik heb ervaren dat dat vertrouwen essentieel is om het kind te helpen. De leuke en minder leuke verhalen over de wijk, de thuissituatie en de schoolse ervaringen die je hoort, pak je op.

Wethouder Marjolein Moorman benoemde op 17 december in Het Parool dat er een nationale aanpak nodig is om leerachterstanden weg te werken. Om kansen te vergroten, om die ongelijkheid te bestrijden en onderwijsachterstanden duurzaam weg te werken, dienen we er alles aan te doen om het kind die fijne nachtrust te bieden. Groots en duurzaam investeren door de lat hoog te leggen, moet de norm zijn. 

Een basisschoolkind in een van mijn studiezalen vertelde: ‘Ik solliciteer bijna elke dag namens mijn vader. Mijn vader weet niet hoe hij een laptop moet gebruiken. Kunt u mijn vader helpen aan een baan?’

Die fijne nachtrust is enkel mogelijk door de vader van het kind die een baan nodig heeft, daadwerkelijk te helpen. Een gezin dat veel te klein woont, moet beter wonen om fijner samen te leven. Een eigen studieplek thuis biedt rust. Ook die broer die niet aan het werk of die stageplek komt, heeft gevolgen voor het gezin en de nachtrust van het jongste kind. Alle zorgen wegnemen, is de gouden sleutel om die glimlach te realiseren en te bouwen aan een positief perspectief.

Wat mij betreft is dit Amsterdamse college van burgemeester en wethouders het dreamteam dat tot het naadje gaat om de stad liefdevoller, mooier en kansrijker te maken, voor iedereen en juist ook voor de kwetsbare gezinnen onder ons. Toch denk ik dat de overheid alomvattend en integraler moet gaan werken. Ik adviseer de stad om het beleid in te richten vanuit de behoefte van het kind, en zo de kansen voor mensen duurzaam te vergroten en om die fijne nachtrust te realiseren.

Mijn held is het kind dat zich bekommert om zijn/haar ouders door te solliciteren voor papa.

Mijn held is de jongere die een bijbaan neemt om zijn ouders financieel te helpen.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in