Niemand kan dag en nacht voor een ander klaarstaan

0
550

Ook mantelzorgers verdienen vakantie! Sterker: mantelzorgers hebben af en toe echt een adempauze nodig om de intensieve zorg te kunnen volhouden. Het is dan ook zorgelijk dat er steeds minder professionele zorg beschikbaar is. Dat betekent een zwaardere belasting voor de mantelzorger. En wat als die mantelzorger omvalt? We zien het regelmatig gebeuren.
Wat veel mantelzorgers niet weten, is dat er logeeropvang bestaat. Logeeropvang, of respijtzorg, is tijdelijke opvang voor zorgvragers wanneer hun mantelzorger even niet voor ze kan zorgen. Bijvoorbeeld vanwege ziekte of een ziekenhuisopname. Maar ook wanneer de mantelzorger van een welverdiende vakantie wil genieten om eindelijk even bij te tanken.

Vrijaf
Logeeropvang wordt vergoed wanneer je daarvoor een indicatie hebt. Voor een indicatie vanuit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) kun je terecht bij je zorgaanbieder of de Buurtteams van de gemeente. Krijg je een positief besluit, dan kan de zorgvrager met deze indicatie maximaal 36 etmalen per jaar terecht bij de logeeropvang. Dat hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. Af en toe een nacht of weekend kan ook (maximaal 3x in een week). Dat biedt misschien uitkomst als je als mantelzorger niet met vakantie kunt of wilt, maar wel af en toe een paar dagen vrijaf zou willen.

Voor zorgvragers met een logeeropvang-indicatie vanuit de Wmo hebben we goed nieuws. Logeerhuis Tolstraat, waarvan Markant een van de initiatiefnemers is, heeft in juni de deuren geopend. Hier voelt logeeropvang meer als een hotelovernachting. Echt een aanrader!

Indicatie
Een indicatie voor logeeropvang vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) is ook mogelijk, tenzij de verzorgde meer dan 3 dagen in een instelling verblijft. Heeft de naaste die je verzorgt een persoonsgebonden budget (pgb), dan kun je daaruit zelf logeeropvang regelen en financieren. Maar ook hiervoor heb je eerst toestemming nodig van het gemeentelijke Indicatieadviesbureau.
Lees meer over het aanvragen van logeeropvang op
www.markant.org/logeeropvang-voor-de-vakantie/

Jaar geldig
Bedenk dat het na de aanvraag tot 8 weken kan duren voordat de indicatie wordt afgegeven (of afgewezen). Wacht daarom niet tot je vakantieplannen hebt. Een indicatie is een jaar geldig. Dus je kunt het al aanvragen zonder dat je concrete plannen hebt. Tip: je kunt de indicatie elk jaar verlengen. Dit duurt ook enkele weken, maar gaat sneller dan een nieuwe aanvraag.
Tot slot voor alle Amsterdamse mantelzorgers: wist je dat het ook mogelijk is om bij Markant een vrijwilliger aan te vragen? Zo heb je elke week een paar uurtjes vrijaf om op te laden. Een mooi alternatief voor de mantelzorger die niet op vakantie wil of kan!

Bedenk dat niemand 24/7 voor een ander kan klaarstaan. Mantelzorgers zijn onmisbaar en doen fantastisch werk. Maar het kan behoorlijk zwaar zijn. Gun jezelf af en toe wat tijd voor jezelf of een welverdiende vakantie. Je hebt het niet alleen nodig, je hebt het ook méér dan verdiend!

Laura Houtenbos, manager van Markant, centrum voor mantelzorg

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in