Zomerse piepers

Hoog tijd voor aardappels op tafel. We zitten met enorme overschotten, dus de prijzen zouden historisch laag moeten zijn. Aardappels bij deze zomerse temperaturen, is dat een goed idee? Zeker weten! Maak bijvoorbeeld deze frisse aardappelsalade. Erg lekker bij de bbq of een picknick in het park.

0
1125
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Door de coronamaatregelen viel de horeca opeens weg als belangrijke afnemer en daardoor zitten wij in Nederland nu met een enorme berg aardappels. De pakhuizen puilen uit, frietaardappels worden weggegooid of aan de koeien gevoerd. Ook voor gewone klanten zoals wij daalt langzaam de prijs. Nog niet zo laag als we zouden willen, want de supermarkten hebben langlopende contracten met buitenlandse aardappelaanbieders. Die verschepen liever voor een tiende cent inkoopprijs minder hun vracht over enorme afstanden, dan dat ze bij onze eigen boeren kopen. Nu voelen we hoe pijnlijk failliet dit systeem is.

Wat je van dichtbij haalt, is lekker, support your locals! Wordt weer een echte Aardappeleter, zoals we dat al eeuwen zijn, getuige het beroemde schilderij van Vincent van Gogh.

Geen stamppotten of rijke purees in de zomer! Maar wel bloemig gekookte nieuwe aardappeltjes bij asperges of een gebakken visje. Ook ouderwets lekker bij kropsla met radijsjes, tomaten en een eitje. Met of zonder slavink.

Niet te versmaden is de aardappelbereiding die ze in Frankrijk à la boulangère noemen; volgens de methode van de bakkersvrouw, gaan plakken aardappel en ui met de kippenpoten of bijvoorbeeld lamsbout mee in de oven van haar man (de bakker). De aardappels zuigen het goddelijke braadvocht op en krijgen zo een heerlijk krokant korstje.

Ook in Griekse moussaka en Engelse Shephard’s pie zijn piepers onmisbaar.

Wij houden het vandaag bij deze frisse zomerse aardappelsalade, het succesrecept van mijn moeder uit de jaren ’80. Heerlijk bij de bbq. Maar voor wie dat stiekem te veel gedoe vindt buiten, ook klassiek lekker bij een Wiener schnitzel.

RECEPT
Frisse aardappelsalade
voor 4 personen

Ingredienten

  • 750 gram aardappels (licht kruimig), geschild
  • 1 rode ui, in flinterdunne ringetjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 teen knoflook, fijngehakt of uit de knijper
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • 2 takjes platte peterselie, grof gehakt

Halveer de aardappels, snij grote aardappels in kwarten. Kook in water met zout in ca. 18 minuten tegen gaar aan. Klop een zure dressing van mosterd, knoflook, suiker, azijn, peper en zout. Meng op het laatst olie erdoor. Laat aardappels even afkoelen tot je ze net kan vastpakken. Snij in dunne plakken (ca. 1 cm) en leg ze in laagjes in een platte, lage schaal. Bestrooi elke laag met rode uienringen, lente-uitjes en platte peterselie. Schep de dressing eroverheen als de aardappels nog warm zijn, dan trekt hij er goed in. Laat helemaal afkoelen en de dressing helemaal intrekken. Af en toe voorzichtig omscheppen, probeer de plakjes heel te houden.

Tip van Puck: deze aardappelsalade smaakt nog lekkerder als je die een dag van tevoren maakt. Bewaar in de koelkast.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in