Waterplanten

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1626
Tekst Marcel Schor | Beeld Fred van der Zee

Kees Koot (61) houdt van waterplanten, hij kan er uren naar kijken. “Mijn vader begon in Noord-Brabant een bedrijf in waterplanten in een periode dat ik in de Nieuwmarktbuurt woonde. Ik wilde af en toe met mijn zoontje buiten de stad zijn en zo kwam ik in aanraking met de waterplanten van mijn vader. Ik werd er onmiddellijk door gepakt, binnen een maand herkende ik er honderden en wist ik de namen, ook de Latijnse.”

Waterplanten zijn niet alleen mooi om te zien maar ook functioneel. “Ze zuiveren het water en kunnen zelfs elektriciteit leveren. Je zou met waterplanten het water in de grachten helder kunnen krijgen zodat je de bodem kunt zien. In de grachten van Delft is dat al het geval.” Hij ziet het al voor zich: “Pomp de grachten tijdelijk leeg en leg waterplanten aan. Je kunt dan vanaf de kant het onderwaterleven van planten en vissen bekijken. Rotzooi die in de gracht terecht komt, zie je liggen en kun je er direct uitvissen. De grachten worden met waterplanten pas echt mooi en schoon.”

Zeg niet tegen Kees dat de waterlelie een mooie plant is. “Je ziet een grote bloem met veel blad die het zicht op het water ontneemt, het water niet zuivert en de sloot laat stinken. Geef mij maar hoornblad (Ceratophyllum), sterrenkroos (Callitriche), krabbenscheer (Stratiotes aloides), fonteinkruid (Potamogeton) en waterpest (Elodea).”

Aan het wateroppervlak ziet Kees welke planten er onder water leven. “Hoornblad breekt los en blijft drijven op het wateroppervlak. Waterpest blijft met zijn topjes net onder water. Vederkruid maakt zaadjes die boven het water uitkomen.”

Hij kijkt niet alleen naar waterplanten. “In de Gaasperplas zwem ik een groot stuk tussen de planten. Ik vind het heerlijk om ze langs mijn lijf te voelen. Mensen vinden dat eng.”

Kijken en voelen, maar je kunt waterplanten ook proeven. “Waterkers wordt al gegeten, voor Chinezen is het eten van waterplanten normaal. Je kunt ze lekker maken, maar ze moeten wel vers zijn en uit schoon water komen. Ik proef alle waterplanten, sterrenkroos en en fonteinkruid vind ik lekker.”

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in