Tekst Trudy Adminraal | Beeld Erik Veld

Hij stond zelf als negenjarig jochie voor het eerst op het rugbyveld en nu traint Dave van Herwaarden (52) de jeugd van de Amsterdamse rugbyclub AAC. “Niet in mijn eentje hoor”, zegt hij snel. “We hebben ongeveer tachtig jeugdleden, vanaf 5, 6 jaar tot 18. Ze worden ingedeeld op leeftijd. Ik train nu de Cubs, dat is de wat oudere jeugd van 12, 13 jaar. Ik heb in het verleden ook de Benjamins getraind, kinderen van 8 en 9 jaar. Toen werden we kampioen van het district Noord West. En met de Mini’s, kinderen van 10 tot 12, ben ik vierde van Nederland geworden. Ik vind de Cubs erg leuk omdat ze minder speels zijn dan de kleintjes, ze kunnen de stof beter opnemen en luisteren goed. Het leukste aan deze hobby is dat ik mijn rugbyvaardigheden en kennis kan overbrengen.”

Dat doet Dave niet brullend langs de lijn. Brullen past niet bij hem. Dave: “Ik ben een positieve coach, dat zit in mijn karakter. Wat ging er goed? Wat kan de volgende keer beter? Sommige kinderen hebben wat meer tijd nodig om iets te leren. Ik blijf altijd rustig en geduldig. Bij rugby hoort wel discipline. Tegen de scheids houd je je mond. En je hebt respect voor elkaar. Aan het eind van elke wedstrijd vormen alle spelers een poortje en klappen ze voor elkaar. Ook voor de tegenstander.”

Ook al is het koud en modderig; de jongens en meisjes die bij AAC trainen, stappen in een warm bad, legt Dave uit. “Iedereen is hier welkom. De eerste paar trainingen zijn gratis, om te kijken of het wat voor je is. We hebben een mand staan met kicksen en kleding, pak maar wat je nodig hebt. Het Sportfonds betaalt trouwens de contributie van kinderen voor wie dat te veel is.”

Groot, klein, stevig of tenger, iedereen kan op rugby zegt Dave. “Je moet alleen een beetje lef hebben.”

AAC traint op sportpark De Eendracht in Nieuw-West. aacrugby.com

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in