Spectaculaire groei ‘informele’ voedselbanken

AMSTERDAM Zeker 24.000 mensen maken in Amsterdam inmiddels gebruik van informele voedselbanken.

0
2253
Bij een alternatieve voedselbank. © Sodis Vita

Het aantal informele voedselbanken in Amsterdam is spectaculair gestegen naar 70 locaties en 24.000 deelnemers. Vooral ongedocumenteerden maken hiervan gebruik.

Sinds jaar en dag is de Voedselbank Amsterdam de plek waar mensen zich kunnen melden voor een wekelijks voedselpakket als ze onder een bepaalde inkomensgrens uitkomen. Sinds de corona-crisis uitbrak in maart, steeg het aantal deelnemers bij deze formele Voedselbank met 50 procent naar 1981 gezinnen (4.732 gezinsleden).

Maar dat zijn kleine aantallen in vergelijking met met het aantal mensen dat aanklopt bij een  nieuw fenomeen: de ‘informele’ voedselbanken. Die zijn ontstaan sinds de corona-crisis. Het zijn er in Amsterdam inmiddels een stuk of 70, met ongeveer 24.000 deelnemers. Dat schrijft wethouder Moorman (PvdA) in een lange brief aan de gemeenteraad. Het gaat om alle voedselinitiatieven die zijn opgezet door zelforganisaties, charitatieve instellingen, particuliere Amsterdammers en kerkelijke instellingen.

Informele voedselbanken

De Voedselbank Amsterdam bereikt lang niet alle Amsterdammers die moeite hebben om in hun eerste levensbehoeften te voorzien. Sinds de uitbraak van de corona-crisis zijn een groot aantal ‘informele’ voedselinitiatieven ontstaan. Vooral in de stadsdelen Noord, Zuidoost, Nieuw-West en in mindere mate stadsdeel Oost, schrijft de wethouder. “Uit analyse van de gegevens van het Rode Kruis en de vermogensfondsen blijkt dat ongeveer 75 procent van de gebruikers van de informele initiatieven ongedocumenteerden zijn.”

750.000 euro

De inzet van het college is “dat geen Amsterdammer honger mag leiden in de stad” en dat “Amsterdammers die een gebrek aan eten hebben, zoveel mogelijk met eten worden geholpen”. Maar de gemeente vertrekt zelf geen voedsel. Dat laat ze over aan alle particuliere initiatieven, ondersteund door het Rode Kruis en vermogensfondsen zoals Human Aid Now. De gemeente heeft 750.000 euro beschikbaar gesteld voor de maatschappelijke initiatieven, met dank aan een oproep van de raadsleden Flentge, Bakker, Roosma, Mbarki, Van Dantzig en Taimounti.

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in