‘Vogels zijn altijd verrassend’

0
792

Hij kreeg als veertienjarige zijn eerste echte verrekijker, maar Teun van Dijk (72) is al ruim zestig jaar actief op zoek naar vogels in de natuur. Hij lacht: “Ik begon met een toneelkijkertje. Ach, dan leer je wel héél goed kijken.”

Zijn eerste herinneringen gaan terug naar de lange wandelingen door de natuur met zijn opa. “Wij woonden in Betondorp. Diemen was nog een dorpje, daar begon het boerenland. We liepen over landweggetjes naar Duivendrecht en soms namen we het pontje naar Schellingwoude en Durgerdam. Toen is mijn liefde voor de natuur geboren en die is nooit meer weggegaan. Toen ik negen werd, kreeg ik van mijn opa een vogelgids.”

Het gezin Van Dijk verhuisde naar het nieuw gebouwde Slotermeer. Daar kwam de vogelgids goed van pas. “De Sloterplas was toen nog ruig gebied, er waren veel vogels om te ontdekken. Futen, kuifeenden, tafeleenden, grote zaagbekken, smienten. Nu is het gebied een park geworden en bepaalde vogels hebben weinig met mensen en honden op. De patrijzen zijn helemaal verdwenen.” Toch is Amsterdam nog steeds interessant voor vogelaars. “Vorig jaar scharrelde er in de herfst in de binnentuin van de Witte de Withstraat een Pallas’ boszanger rond.”

Tijdens de coronacrisis steeg het aantal vogelliefhebbers in de stad flink, merkt Teun. “Ik ben bestuurslid van de Vogelwerkgroep Amsterdam. Tot onze verbazing hebben we in korte tijd honderd nieuwe leden ingeschreven, terwijl we vanwege de coronamaatregelen niets mochten organiseren. Gelukkig kunnen we weer op excursie en zijn er digitaal lezingen.” De vereniging organiseert ook een vogelcursus voor beginnende vogelaars. “Dat loopt als een trein.”

Zelf is Teun vaak vroeg in de ochtend te vinden in het Westelijk Havengebied waar hij samen met stadsecoloog Martin Melchers vogelgegevens inventariseert voor Sovon Vogelonderzoek Nederland. Hij legt uit: “Je turft vogelsoorten maar je geeft ook aan of het een enkele vogel is of een paartje, of ze er na tien dagen nog steeds zijn, of er een nest is, hoeveel jongen, et cetera. Vogels zijn altijd verrassend, elk bezoek is anders.”

www.vogelsamsterdam.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in