Tekst Andreas Verwaal

In Spanje vist men naar complimentjes als er Paëlla op tafel wordt gezet. In Duitsland proppen ze stukken vlees in een schoongemaakte varkensdarm en in Italië kunnen alleen stokoude nonna’s écht lekkere pasta maken. Zo heeft ieder land zijn eigen culinaire charmes die vaak gepaard gaan met een gevoel van trots en identiteit. Vertel een Italiaan niet dat je liever piepers eet dan pasta, want dan heb je een probleem.

Hoewel Nederland natuurlijk bekend staat om de haring, bitterballen en stamppot moet ik bij de culinaire identiteit van Nederland toch ook aan soep denken. Misschien komt dat omdat we vroeger vaak soep aten op zondag. Als je naar de Nederlandse taal kijkt dan staat soep vrijwel altijd symbool voor misère. Ik vind dat niet terecht. Soep is esthetisch gezien geen culinaire hoogvlieger, maar misschien is er daarom juist wel meer aandacht voor de smaak.

Op bevrijdingsdag wordt er op Amsterdamse pleinen, straten en podia overal soep gegeten om onze vrijheid te vieren. Dat was tenminste het idee maar dat plan liep helaas in de… nou ja, je begrijpt het wel.

Gelukkig wordt de vrijheidsmaaltijdsoep wel gemaakt dit jaar en kunt u gratis een blik bestellen. Zo kan aan duizenden tafels worden gevierd dat we in een vrije stad leven, ondanks de moeilijke tijd.

Als je de situatie even somber inziet, bedenk dan dat de soep nooit zo heet gegeten wordt, als die wordt opgediend.

Via vrijheidsmaaltijdsoep.nl kun je een gratis blik soep bestellen.

In de loop van april staat op deze site het recept van de soep zodat je zelf kunt koken, voor het geval dat je te laat bent voor een gratis blik soep of omdat je het gewoon leuk vindt om zelf aan de slag te gaan. Op 5 mei is er vanuit Pakhuis de Zwijger een feestlijk programma te streamen via deze site.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in