Tekst Jos Verdonk | Beeld Sandra Hoogeboom

llona Verhoeven (1974) studeerde Nederlands en kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit en woont en werkt afwisselend in Nijmegen en Berlijn. De geboren Amsterdamse is schrijver van korte verhalen, straatfotograaf en maakt collages vaak van oude tijdschriften en kranten. Ilona is komende zomer uitgenodigd om als gastschrijver in het voormalige tuinhuisje van Jan en Karina Wolkers, aan haar debuutroman te komen werken.

Het Fijn ding van Ilona Verhoeven is een kunstwerk van maar liefst dertien bij vijftien meter uit de popart-periode van een wereldberoemd kunstenaar. “Ik ontdekte het toen ik als tiener op zaterdagen in de bus zat als ik in mijn eentje naar het centrum ging. Het moet bus 21 zijn geweest. Dit is het werk waardoor mijn interesse voor beeldende kunst is opgewekt. Het oefende enorme aantrekkingskracht op mij uit. En nog steeds!”

Voor alle Amsterdammers, dagjesmensen en – tegenwoordig – schaarse toeristen is ‘Muurschildering van Keith Haring’ geheel gratis en voor niets te zien vanaf de Willem de Zwijgerlaan ter hoogte van de Karel Doormanstraat. Het is geschilderd op de wand van een oud koelhuis en een voormalig museumdepot van het Stedelijk Museum aan de overkant van het Westelijk Marktkanaal. Vanmiddag hebben wij echter het genoegen het vanaf het gesloten terrein van de Centrale Markthallen (Food Center Amsterdam) te mogen aanschouwen. “Vanaf de Willem de Zwijgerlaan zie je alleen de bovenkant van dit kunstwerk, een soort honden- of wolvenkop. Op deze plek zie je pas dat het van de onderkant een waterdier is met een vissenstaart.

‘DIT IS DE GROOTSTE HARING IN EUROPA’

Half wolf, half waterdier met een swingende staart. Het vrolijke toverdier wordt bereden door een typisch Haring-figuurtje met een uitbundige stralenkrans. Je zou het kunnen zien als een ode aan de verbeelding en de kinderlijkheid. Ilona ziet het kunstwerk dat zo belangrijk is voor de eerste keer van zo dichtbij. “Als je onderweg bent in Amsterdam heb je altijd van die herkenningsplekken en dit is er zo eentje. In 1986 was Keith Haring in Amsterdam voor een solotentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk. Dit werk is een verrassing voor Amsterdam en dat van zo’n internationale grootheid. Hij heeft dit in één dag staande op een hoogwerker gemaakt en ik vind het geweldig!”

Het zeemonster van Haring was vanaf 1994 niet te zien, omdat het was verdwenen achter de metalen platen die waren aangebracht om de kunstcollectie binnen te beschermen tegen vocht en andere narigheid. In de lente van 2020 werd het gerestaureerd en daarna was het weer voor iedereen te zien. “Dit is in Europa de grootste Haring in de openbare ruimte. Die verfdruppels die je ziet komen van de kwast van Haring. Verf druipt sowieso. Die druppels horen er echt bij.”

Keith Haring (1958-1990) stierf veel te vroeg aan aids. “Haring was heel geëngageerd en hield zich bezig met thema’s die nog steeds actueel zijn, zoals racisme. Eind jaren negentig was ik zelf in New York en natuurlijk bezocht ik toen The Pop Shop, waar je zijn merchandise kon kopen. Toen was hij al dood, maar je kon zijn aanwezigheid nog voelen. Alsof hij net even uit die winkel was weggelopen.”

Heb je een Fijn Ding in 020 en wil je daar over vertellen? Mail naar
service@mugweb.nl

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in