GGD wil  het liefst massaal prikken

0
625

Wethouder Simone Kukenheim (D66, GGD) baalt er van dat het beleid om tegen corona te vaccineren zo is versnipperd en dat de gemeentelijke gezondheidsdienst GGD in alles afhankelijk is van het Rijk.

Onlangs werd in de raadscommissie zorg een recent onderzoek behandeld over het gedrag van Amsterdammers in coronatijd. D66-raadslid Sjoerd Warmerdam vindt het een mooie score dat 89 procent van de Amsterdammers bereid is zich tegen het coronavirus te laten vaccineren. Maar hij wil ook weten of de gemeente weet welke mensen zich niet willen laten prikken, zodat de resterende 11 procent “er bij kan worden gehouden”.  Maar welke Amsterdammers geen zin in een coronaprik hebben, dat weet de wethouder dus niet. Kukenheim: “Dat betekent dat we iedereen uit alle macht moeten zien te overtuigen dat vaccineren belangrijk is.”

Wethouder Kukenheim deelt ‘de nationale frustratie’ over het versnipperde vaccinatieprogramma. “Het rijk bepaalt welke groep door wie wordt gevaccineerd. Als het aan mij ligt, gaat de GGD als een razende, op grote schaal, mensen prikken. Bij de Mexicaanse griep van begin deze eeuw prikten we méér dan 23.000 mensen per dag in de Arena. De GGD kan dat. Maar dan moeten de vaccins er wel komen. En die zijn er op dit moment niet.”

De wethouder beklemtoont dat de GGD niets liever wil dan snel aan de slag te gaan. “Des te akeliger is het als GGD-medewerkers horen dat ziekenhuizen het beter zouden doen, maar zonder vaccins kunnen de ziekenhuizen ook weinig. Kortom, laat de vaccins naar ons toekomen.”

Dat het vaccinatiebeleid landelijk wordt bepaald, leidt er ook toe dat sommige huisartsen mopperen dat ze geen ruimte hebben om al die prikken te zetten en mensen een kwartier te laten wachten om te zien hoe de prik valt. “Dat besluit is door de landelijke huisartsenvereniging genomen, maar huisartsen die dat willen, kunnen gebruikmaken van de GGD-lokaties.”

Mensen vinden het moeilijk dat ze maar één bezoeker per dag mogen ontvangen, blijkt uit recent onderzoek in de regio Amsterdam. De avondklok vinden ze maar niks en ook vinden ze het moeilijk om thuis te werken en 1,5 meter afstand te houden. Ook zou het vertrouwen in de overheid zijn gedaald.
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in