Mijn hobby – Tiffany

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
2542
Mijn hobby mei 2019 Tiffany ©Fred van der Zee
Mijn hobby mei 2019 Tiffany ©Fred van der Zee
Tekst Vanessa Vijzelman | Beeld Fred van der Zee

Bij Tiffany denk je misschien aan een bekende Noord-Amerikaanse meisjesnaam. Maar wist je dat het ook een koperfolie-techniek is om kunstwerken van glas te maken? Bekend zijn de tiffany lampen en snuisterijen voor in huis uit de jaren zestig, vaak te zien bij lampenwinkels, maar ook bij veel kringloopwinkels.

Op de buurtwerkplaats aan de Cliffordstraat 36 kan iedereen deze techniek leren in zowel 2D als 3D. Studente filosofie Robin (24) is een van de cursisten. “Ik wilde al lang iets creatiefs leren met glas en was al tiffanyfan. Via een vriendin kwam ik bij deze cursus terecht.”

De lamp waar Robin mee bezig is heeft dezelfde tinten paars en roze als haar kleding en haarlokken. “Eigenlijk hou ik van alle kleuren, maar paarstinten zijn mijn levensstijl. Iedereen die mij volgt op Instagram via @bruisje kan dat zien. Mijn woning is ook paars en roze ingericht, dus de dingen die ik hier maak kan ik dan mooi met mijn interieur matchen.”

In de glaswerkplaats is er een breed palet aan gekleurd glas bij de cursus inbegrepen. Ook is er verschil tussen tiffany-glas (niet doorzichtig) en glas voor glas-in-lood werken (wel doorzichtig). Robin laat zien hoe je glas snijdt. “Kijk je gebruikt er een special mesje voor, daarmee snij je de vorm die je wilt en dan tik je het los.” Het gaat verbazingwekkend makkelijk. Robin heeft zelf een patroon gemaakt voor haar lamp. “Het is net een zelfgemaakte puzzel en als je die af hebt, moet elk stukje eerst aan de zijkant geschuurd worden, vervolgens plak je er koperfolie op en daarna kan je het solderen.”

Door lampen te maken leert Robin ook hoe je 3D moet solderen. “Dit is mijn tweede lamp en ik word er steeds handiger in. Het mooie is dat dit een ambacht en kunstvorm in één is. Je ontwerp tot leven zien komen is geweldig.”

buurtwerkplaatsen.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in