Geen brexit voor B&B pudding

‘Order, order!’ We horen het de Speaker of the House in het Britse parlement herhaaldelijk roepen tijdens het zoveelste brexitdebat. Ga dan, als je zo graag weg wil, zou je bijna denken. Maar nee! Ik hou toch van die Engelsen, en vooral ook van hun heerlijke taarten, pub-food en ‘puddings’. Dat omvat meer dan onze pudding; het is hun woord voor toetjes. Alsjeblieft geen brexit daarvoor!

0
277
Bread&Butter Pudding ©Puck Kerkhoven
Bread&Butter Pudding ©Puck Kerkhoven
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Neem nou deze Bread &Butter Pudding, ook wel bekend onder de afkorting B&B pudding.

Ziet hij er niet posh (chique) uit? Very British, een echte klassieker. Toch kost hij bijna niets, want je maakt hem van oude, droge boterhammen die je anders misschien wel had weggegooid. Met gewoon casino wit, dat je gebruikt voor tosti’s en sandwiches, lukt hij het best. Heb je nog wat rozijnen in je keukenkastje, of gedroogde abrikozen? Je kunt er ook een rimpelig appeltje in kwijt. Of cranberry’s, gedroogde pruimen, stukjes banaan, verzin het maar. Het geld dat je uitspaart aan ingrediënten, zou je in dit geval kunnen besteden aan échte boter. Dat maakt alles zoveel lekkerder, is mijn bescheiden mening. Maar geen zorg, hij lukt ook met margarine.

Het is de bedoeling dat hij onderin nog smeuïg is (als pudding) en van boven lekker knapperig.

RECEPT
Bread & Butter Pudding
Toetje voor 4 à 5 personen:

• halfje gesneden brood, liefst wit, een paar dagen oud
30 gram zachte boter (ongezouten)
handje lichte rozijnen, geweld
handje gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden
snuf kaneel
3 dl melk
1zakje vanillesuiker (8 gram)
2 eieren
30 gram kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de korstjes van het brood, besmeer de boterhammen met boter en snij ze 2 keer diagonaal door zodat er 4 driehoekjes ontstaan.

Bekleed de bodem van een beboterd schaaltje hiermee, en zet ze ook langs de zijkant. Strooi er gewelde en goed drooggedepte rozijnen en stukjes abrikoos in. Dek dakpansgewijs af met broodpuntjes, met de boterkant naar boven, puntjes schuin omhoog wijzend. Meng de melk met losgeklopte eieren, kaneel, vanillesuiker en de helft van de suiker. Schenk dit over het brood en laat minimaal 5 minuten intrekken.

Bestrooi met de rest van de suiker. Zorg dat de randen en puntjes goed beboterd zijn. Plaats de puddingvorm in een wijde ovenschaal, gevuld met water tot halverwege de vorm. Zet de schaal in de oven en bak de B&B pudding in circa 45 minuten goudbruin en knapperig. Snij hem in stukken en serveer warm, eventueel met een bolletje roomijs of dot slagroom.

Tropische variant: vervang de rozijnen door miniblokjes mango en vervang kaneel door rasp van limoenschil.

Bourbon Sauce
In het arme Zuiden van de Verenigde Staten bakken ze ook B&B pudding, maar dan in enorme bakblikken. Ze snijden hem vervolgens in flinke blokken. Deze worden overgoten met een rijke Bourbon Buttersauce op basis van Bourbon (soort whisky), veel suiker, boter en ei. Een mega calorieënbom, maar zó lekker!

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here