Mijn hobby – Sterrenkijken

Mijn hobby, de maandelijkse rubriek in MUG Magazine waarin lezers over hun hobby vertellen

0
1703
Tekst Vanessa Vijzelman | Beeld Fred van der Zee

Hans Kostense (54) kijkt al twaalf jaar door zijn telescoop naar hemellichamen. “Als jongetje had ik al iets met het heelal, maar ik deed er niet veel mee. Dat veranderde toen ik met mijn vrouw in Brazilië naar de sterren keek tijdens een heldere hemel zonder maan. Een ster viel ons op. Ik vroeg ‘welke ster denk je dat dat is?’. Ze gokte op Sirius. Ik had een zakcomputertje met planetarium-programma bij me. Ik kwam erachter dat om de planeet Jupiter ging.”

Hans was zo enthousiast, dat hij meer over sterrenkijken wilde weten. Hij kocht een telescoop en sloot zich aan bij de VSA (Volkssterrenwacht Amsterdam). “Je hoeft geen telescoop te hebben om mee te doen, er worden vaak gratis lezingen en publieksavonden georganiseerd, waar je door de telescopen van anderen kunt kijken.”

Hans heeft een computergestuurde telescoop met gps. “Mijn telescoop was erg duur, maar je kunt voor een paar honderd euro al een goede telescoop krijgen, zeker tweedehands. Om miskopen te voorkomen kan iedereen terecht bij de VSA voor advies.”

Als thuisastronoom kun je alles binnen de Melkweg bekijken en ook de planeten van ons zonnestelsel en hun manen. “Er zijn sites en apps waar je kan opzoeken wat er zoal te zien is, mits er geen bewolking is. Als de maan in Eerste Kwartier staat, een half rondje, zijn de schaduwen op de maan het langst, alleen dan kun je het maanlandschap goed door een telescoop zien.”

Hoewel Nederland niet ideaal is vanwege vaak slecht weer en lichtvervuiling, kun je op heldere nachten veel zien op afgelegen plekken buiten de stad. “Ik vind bolvormige sterrenhopen het mooist, dat zijn miljoenen sterren bij elkaar.”

Zie volkssterrenwachtamsterdam.nl

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in