‘Kleien is gezelliger dan TV kijken’

0
1459

Haar dochter Neeltje (11) was al aangestoken door het enthousiasme van een vriendinnetje, maar tijdens de eerste lockdown werd het ook een echte hobby van Ineke van Tol (50): kleibeestjes boetseren.

Ineke: “We mochten ’s avonds niet naar buiten. Na het eten begon Neeltje te kleien en ik ben gaan meedoen. Ik vond het heerlijk, het geeft rust en samen kleien is gezelliger dan tv kijken. Je bent op een leuke manier met je kind bezig, er is tijd om te kletsen en het is creatief. Neeltje bedenkt alles zelf, die zit vol ideeën. Ik gebruik voorbeelden van Pinterest, daar vind je eindeloos veel voorbeelden. Op een gegeven moment ging mijn man ook af en toe meedoen. Dan maakten we bijvoorbeeld alle drie een kikkertje, en kijk: het zijn drie totaal verschillende kikkers geworden.”

Ze gebruiken polymeer klei. “Dat wordt zacht als je het kneedt. Je hebt het in verschillende kleuren. Als het beestje klaar is, zet je hem een kwartier in de oven op 150 graden. Ik weet nog goed dat we na de lockdown weer op afspraak mochten winkelen. Mijn eerste winkelmoment was bij de Action om nieuwe klei te kopen. Heerlijk!”

Inmiddels zitten er semi-professionals aan de keukentafel te kleien. Ineke lacht: “We kopen nu ook klei van de hobbywinkel op de Rozengracht. Die hebben echt álle kleuren. Af en toe krijgt Neeltje een pakje van haar oma, dan gaan ze samen een kleurtje uitkiezen. En we hebben tools gekocht, via internet. Handig om bijvoorbeeld een deukje te maken, of om het mooi glad te krijgen. Dat gaat met je vingers veel lastiger.”

Ze laat twee octopusjes zien, één recente en één die ze in de begintijd maakte. “Kijk, de tentakels krullen nu veel fijner. Als het goed lukt, kan ik echt trots zijn op mijn diertje. Ik heb destijds ook dit vosje gemaakt, die ga ik een keer overdoen omdat ik hem niet netjes genoeg vind.” Afgelopen zomer zat het hele gezin in een huisje in Limburg. “De kleidoos ging mee.”

Wil jij ook in Mijn Hobby en woon je in (de regio) Amsterdam? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in