Tekst Trudy Adminraal | Beeld Fred van der Zee

Alleen op dinsdag zet Peter Schmidt (65) zijn wekker. Want dan wordt in buurthuis De Schakel brood gebakken in een lemen oven die op hout wordt gestookt. Peter is de stoker. “Om 08.00 uur brandt het vuur. Ik begin met een vuurtje voorin. Dat bouw je op. Dan schuif je het hout naar achteren. We stoken met berkenhout. Naaldhout is ongeschikt, dat knettert te veel door de hars. De oven heeft enkele uren nodig om op temperatuur te komen. We bakken de eerste broodjes op 200 tot 250 graden.” Daar heeft Peter geen thermometer voor nodig. “Ik zie het aan de kleur van de stenen. In het begin wordt de oven zwart van het roet. Als ie heter wordt, verdwijnt het roet en zie je de stenen weer.”

De witte bolletjes op de bakplaat kleuren al na een paar minuten. Peter draait de plaat soms een slag en na tien minuten zijn ze gaar. “Er gaat veel warmte in het brood zitten, de oven koelt dus wat af. Na de bolletjes doen we de grote broden erin, die moeten langer bakken. Daarna cake. En roggebrood blijft er de hele nacht in liggen op zo’n 100 graden.”

Peter stookt de oven voor bakkerij De Eenvoud die het brood verdeelt onder bewoners in Nieuw-West. Dat vindt hij eigenlijk nog het leukste aan zijn hobby. “Normaal zit het hier vol mensen, het is altijd gezellig. Het brood wordt vanwege de coronacrisis thuisbezorgd bij mensen die het nodig hebben.”

De oven is door Peter zelf gebouwd, samen met Peik Suyling de initiatiefnemer van bakkerij De Eenvoud. Ze hebben de kunst afgekeken in Amersfoort waar in het Armen de Poth-hofje in de dertiende eeuw een bakkerij zat. Peter: “De leemoven was half ingestort en is gerestaureerd door Belgische ovenbouwers. We hebben voor De Eenvoud al acht leemovens gebouwd.” Hij lacht: “Ja, ik ben een dertiende eeuwse ovenbouwer. Alleen het fijnstoffilter is modern.”

Zelf een leemoven bouwen? Kijk op mot.be
Bakkerij De Eenvoud is te vinden op Facebook.

Wil jij ook in Mijn Hobby? Stuur een mail naar service@mugweb.nl

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in