IJzersterke koekjes

Puck Kerkhoven kookt iedere maand voor MUG. Goedkope doch voedzame gerechten, en vooral erg lekker. Tekst en beeld Puck Kerkhoven.

0
2464
Koken met Puck 'IJzersterke koekjes’ ©Puck Kerkhoven
Koken met Puck 'IJzersterke koekjes’ ©Puck Kerkhoven

Moeders mooiste is hij niet, de knolselderij. Met zijn rare, zanderige worteltjes en bleke, hobbelige huid. Zo zie je maar weer dat het niet slim is om iemand op zijn uiterlijk beoordelen, want dit is een van de lekkerste groentes die ik ken! Je kan er zoveel kanten mee op. Knapperige selderijkoekjes bakken bijvoorbeeld.

We kennen de knolselderij natuurlijk van de bruine bonen- en erwtensoep, maar je kan er nog zoveel meer mee! Grillen in de oven bijvoorbeeld, samen met stukken wortel, pompoen, rode ui en zoete aardappel. Een winterse couscous of stoofschotel ermee maken. Of gewoon een plak bakken in de koekenpan, met peper en zout. Verrassend lekker: fris en hartig tegelijk.

Portemonnee-technisch is het trouwens een goed idee om voor knolselderij te kiezen. Voor 89 cent heb je al zo’n knol van ruim een kilo. Bovendien een gezonde keuze, want hij staat bol van het ijzer, calcium, natrium en vitamine C.

Vandaag maken we de knapperige selderijkoekjes van mijn opa (zie recept). Die smaken zó heerlijk bij stamppot, dat je vlees en worst gewoon niet mist.

In de crisisjaren dertig van de vorige eeuw hadden mijn idealistische opa en oma uit het werkloze Noord zeven monden te vullen. Ze werden in die tijd al vegetariër en bovendien ‘van de blauwe knoop’ (club tegen alcoholgebruik). Er moesten alternatieven gevonden worden voor vlees en deze knolselderijkoekjes stonden regelmatig op tafel. Later ging het economisch beter, kwam er toch weer vlees op het bord en moest een borreltje op z’n tijd ook weer kunnen. Maar deze knapperige koekjes bij de stamppot, die zijn in onze familie altijd gebleven. Kinderen, klein- en achterkleinkinderen, iedereen is er dol op!

Je kunt er ook heerlijke borrelhapjes of voorgerechtjes mee maken: koekjes beleggen met klodder zure room, een snipper zalm (of gerookte makreel) en een takje dille.

Bewaartip: Met zo’n grote knol heb je al gauw een stuk over. Gewoon bewaren in de groentela van je koelkast, in een schone plastic zak, die je strak tegen het snijvlak aan trekt. Blijft zeker een week goed. Eventueel het buitenste plakje eraf snijden, als je hem weer gaat gebruiken.

RECEPT
Knapperige knolselderijkoekjes voor 4 personen

  • halve selderijknol, zoek een flinke jongen uit!
  • 1 grote ui, geraspt
  • 1 ei
  • halve eetlepel kerrie
  • gul zout en versgemalen zwarte peper
  • 4 eetlepels bloem
  • zonnebloem- of slaolie, om in te bakken

Snij het wortelgedeelte van de knolselderij weg, snij in dikke plakken en schil ze. Rasp op een grove rasp. Hoe langer de slierten, hoe lekkerder.
Meng voor selderijkoekjes geraspte knolselderij, ui, kerrie, ei, peper, bloem en zout. Proef of het lekker hartig is, anders nog wat zout toevoegen.
Verhit de koekenpan en schenk er zoveel olie in dat hele bodem bedekt is. Schep eetlepelgrote hoopjes selderijbeslag in de olie. Druk plat met een pannenkoekmes. Zorg dat de koekjes elkaar niet raken. Bak in ca. 8 minuten mooi goudbruin en knapperig. Af en toe keren. Bak in meerdere shifts. Zo nodig kan je ze voor gebruik nog even opwarmen op een plaat in een hete oven.

Tip: Serveer deze selderijkoekjes bij een frisse hutspot, die je maakt met de andere helft van de knol. Maak hutspot zoals je dat altijd doet, maar vervang de helft van de aardappelen door blokken knolselderij. En stampen maar. Ook heerlijk door de boerenkool, andijvie- of bietenstamppot.

Koken met Puck

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in