AMSTERDAM – Oude tijden herleven. Niet alleen de woningnood is terug van nooit weggeweest, ook de kraakbeweging roert zich weer. Het krakerscollectief Mobiele-Eenheid sprak de gemeenteraad toe, in de raadscommissie van 12 december. De krakers vragen aandacht voor leegstand en speculatie, net als in de jaren zeventig en tachtig.

Collectief Mobiele-Eenheid kraakte in oktober een leegstaande autogarage aan het Gedempt Hamerkanaal in Noord. De krakers vragen hiermee aandacht voor langdurige leegstand en speculatie met woningen en bedrijfsruimtes. Kraken is sinds 2010 bij wet verboden, maar nood breekt weten. En de nood is hoog, hield kraker Eddy Hamerslag (nom de guerre) de raadscommissie voor: duizenden Amsterdammers zijn wanhopig op zoek naar woonruimte.

Antikraak verdoezelt leegstand enorme panden
Hamerslag wees op een praktijk die al vele jaren in Amsterdam gaande is: enorme panden, vaak voormalige kantoren, worden door één of hooguit een paar antikraakwachten bewoond. Daarmee wordt soms een leegstand van jaren verdoezeld. Ook het door Mobiele-Eenheid gekraakte pand aan het Gedempte Hamerkanaal stond al zo’n zes jaar leeg, althans voor een groot deel. De eigenaar zou er een hotel mogen bouwen maar lijkt geen haast mee te hebben.

Er wordt op meer plekken in Amsterdam weer gekraakt, zoals in de roerige jaren tachtig toen kraken op de heftigste momenten tot een ware stadsoorlog leidde.

Leegstandsverordening geldt niet in Noord
Wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) van Ruimtelijke Ordening zegde toe te onderzoeken hoe het zit met het pand aan het Gedempt Hamerkanaal. Als de eigenaar zijn vergunning om er een hotel te vestigen niet benut, kan deze worden ingetrokken. Amsterdam kent wel een leegstandsverordening, op grond waarvan de gemeente de eigenaar van een langdurig leegstaand kantoor of een woning kan dwingen om een door voorgedragen huurder te accepteren. Ook kan de gemeente, op grond van de verordening, ‘kwalitatieve eisen stellen’ aan een leegstandbeheerder. Maar de leegstandsverordening geldt slechts voor enkele aangewezen gebieden, en daar valt Noord niet onder.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in