Hartverwarmende sjaksjoeka

Zelfs op de grauwste winterdag gaat de zon schijnen, als je deze Sjaksjoeka op tafel zet. Dit hartverwarmende eenpansgerecht is superlekker, niet duur en zit barstensvol vitamines, die we goed kunnen ­gebruiken in deze koude, donkere maanden.

0
110
Sjaksjoeka | ©Puck Kerkhoven
Sjaksjoeka | ©Puck Kerkhoven
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Rare naam, Sjak-sjoe-ka (in het Arabisch Shakshuka). Komt overgewaaid uit het Midden Oosten; Israël, Egypte, Tunesië, die kant uit. Sinds Tel Aviv is uitgegroeid tot populaire vakantiebestemming en chef Ottolenghi tot best gelezen kookboekenschrijver, is Sjaksjoeka ook hier populair. Je kunt het de hele dag eten. Ik maak het als lunch maar het is ontstaan als ontbijtgerecht; de ideale katerverdrijver maar ook top als late-night snack.

Ik hou me aan het oerrecept, met paprikareepjes, ui, tomaten en verse kruiden. Maar je kunt er van alles aan toevoegen: aubergineblokjes, stukjes courgette, wortel, wat je maar in huis hebt.

Paprika’s (vitamine-bommen!) zijn gek genoeg nu heel goedkoop. In voordelige supermarkten liggen ze vaak per drie verpakt, vermomd als stoplicht; rood-oranje-groen. De groene zijn het bitterst; lekker, maar met mate. Rood is het volst van smaak en oranje het neutraalst. Gebruik ze in soep, pastasaus, tussen een boterham, of snoep reepjes zo rauw uit het vuistje (mmm, vooral rode!). Verse kruiden maken dit eenpansgerecht af. Niet in huis, bestrooi de eitjes dan met nog wat gedroogde oregano. Zit het erin, investeer dan in een potje gerookte paprikapoeder. Daarmee geef je zóveel gerechten, ook deze sjaksjoeka, een heerlijk rijke rooksmaak. En voor de hete kick een flesje tabasco (zitten 700! druppels in, eeuwig houdbaar) of gedroogde chilipepervlokken. Dan kook jij als Ottolenghi en hoef je al die ingewikkelde kruidenmengsels, zoals za’atar, harissa en sumak niet aan te schaffen.

RECEPT
Sjaksjoeka
Voor 2 personen

Ingrediënten

  • 11/2 eetlepel olie, liefst olijf (zonnebloemolie werkt ook)
  • 1 rode paprika en ½ groene paprika, in reepjes
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 4 tomaten in blokjes (of 1 pak tomatenblokjes, net zo lekker)
  • 2 eieren
  • 5 druppels Tabasco (of minisnufje chilivlokken). Heet!
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel suiker
  • zout en peper
  • gehakte verse groene kruiden (peterselie, koriander, dille, basilicum, wat je hebt is goed).
  • 2 witte broodjes (tijgerbollen)

Verhit lepel olie in de koekenpan, voeg paprikareepjes toe en roerbak tot ze bruin kleuren. Bewaar op een bordje. Nog wat olie in de pan en bak gesneden ui op een zacht vuurtje. Bestrooi met zout, oregano, paprikapoeder, tabasco (chilivlokken, sambal). Bak tot de uien goudgeel kleuren, zacht en doorzichtig zijn, in ca. 10 minuten. Voeg tomatenblokjes en knoflookteen toe. Laat tomaten oplossen en tot dikke saus inkoken in ca. 15 minuten. Verwijder knoflook, roer paprikareepjes en schepje suiker erdoor. Maak 2 kuiltjes, breek eieren heel voorzichtig en vlij ze in de kuiltjes. Probeer de dooiers heel te houden, bestrooi met snufje zout. Bak tot de eieren witgekleurd zijn. Bestrooi met versgemalen peper en gehakte groene kruiden. Lekker de saus opdeppen met een wit tijgerbolletje!

Mooi meegenomen: Het enige wat je nodig hebt is een koekenpan. Weinig afwas, want je eet Sjaksjoeka uit de pan.

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here