Grote groene superheld!

Maak kennis met de grote alleskunner, de stille held in menig gerecht: bleekselderij! Wie had dat gedacht van die onhandelbare struik, waarvan je altijd te veel lijkt te hebben? Wij maken er deze keer heerlijke Toscaanse bonensoep mee, maar het had net zo goed een risotto kunnen zijn, of bolognesesaus, of waldorfsalade, of …

0
110
Tekst en beeld Puck Kerkhoven

Zeker als je in een recept maar 2 of 3 stengels bleekselderij nodig hebt, lijkt het behoorlijk oneconomisch om een hele struik te moeten kopen. Maar dat is het juíst niet!

Je kunt zo’n groene bos heel lang bewaren in de groentenla van de koelkast, wel tot twee weken. En ondertussen maak je er de heerlijkste gerechten mee. Te beginnen met goedgevulde Hollandse groentesoep of gehaktsaus voor de pasta. Veel romige Franse soepen en sausen hebben bleekselderij in de basisopstelling. Bouillons worden ermee getrokken en het vormt onderdeel van de meeste bourgondische stoofgerechten. Maar ook in een Engelse shepherd’s pie-vulling of Ierse vissoep speelt hij een belangrijke bijrol. En de kerstkalkoen wordt ermee gevuld. Gek genoeg vind ik bleekselderij, gekookt als hoofdgroente, niet zo’n succes. Tenzij je er tomatenblokjes bij doet en hem, met kaas, even gratineert in de oven.

Die zachte, lichtgroene stengels in het midden vormen een gezonde knabbel tussendoor. Geef er een lekkere dipsaus bij van zure room en blauwe kaas. Of steek zo’n slungel met vrolijke groene bladkruin in een glas tomatensap of Bloody Mary; heel klassiek! En anders: in je lunchtrommel, als gezonde, water afdrijvende snack!

RECEPT
Toscaanse bonensoep
Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 75 gram ontbijtspek plakjes, fijngesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, grof gesneden, 1 teen knoflook in flinterdunne plakjes
  • 2 dikke stengels bleekselderij, heel fijngehakt
  • 1 flinke wortel van ca. 200 gram, heel fijn gehakt
  • 1 tak rozemarijn, 1 laurierblad
  • verse tijmblaadjes en 2 blaadjes salie, (of 1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden)
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 1 dunne prei, in dunne ringetjes
  • 3 grote verse tomaten, in blokjes (of uit blik)
  • 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes
  • 1 blik reuzenbonen (225 gram)
  • Peper en zout, suiker, balsamicoazijn

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan, voeg uisnippers toe, bak langzaam tot ze glazig zien (niet bruin). Voeg knoflook toe. Hak bleekselderij en wortel heel fijn (gebruik keukenmachine, als je die hebt). Voeg toe en roerbak mee. Voeg bouillonblokje, verse kruiden, 1 theelepel zout, peper en 750 ml water toe. Laat even pruttelen, voeg dan prei ringetjes, paprika- en tomaatblokjes toe. Hou handje tomaatblokjes achter! Laat soep ca. 20 minuten pruttelen tot groentes zacht zijn. Indien nodig, extra water toevoegen. Spoel bonen af, voeg toe en laat ca. 10 minuten mee-pruttelen. Stamp met stamper (of prak met vork) tot ongeveer de helft van de bonen stuk is en de soep begint te binden. Voeg achtergehouden tomatenstukjes toe. Proef en breng op smaak met peper, zout, suiker en balsamicoazijn. Even goed doorwarmen.

Schep in diepe borden. Sliertje olijfolie erover en garneren met gehakt selderijblad. Heerlijk met versgebakken stokbrood of focaccia.

Tip van Puck: Restje soep over? Bewaar in de koelkast, morgen is hij nog lekkerder! Opwarmen en bestrooien met geraspte kaas.

 

 

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here