Gratis online vogelcursus

Tekst Andreas Verwaal

0
1086

Mijn ogen zijn groot als schotels en mijn nekharen drukken zich agressief in het hoofdkussen. Het is 5.30 uur en een groepje goed gesnaveld gevogelte fluit irritant en veel te hard mijn morgenrust naar de Filistijnen. Vroeger was ik degene die rond dit tijdstip floot terwijl ik moeiteloos 150 kranten door de brievenbus liet glijden. Nu ben ik een verwend nest en wil ik niet worden gestoord in de morgenstond. Waar is dit misgegaan?

Ik kan aan die vogels wel een voorbeeld nemen. Vogels accepteren het leven gewoon zoals het is. Ze maken zich ook nergens druk om. Heb je ooit een gestreste vogel gezien die zich zorgen maakt of hij zijn belastingaangifte wel goed heeft ingevuld? Of een vogel met een quarterlifecrisis die zich afvraagt of hij zich nu of over twee jaar moet gaan nestelen? Vogels malen er zelfs niet om dat je ze noemt naar hun kleur of bijzondere eigenschap. Een zaagbek klinkt als een goed bedacht scheldwoord voor iemand met twee lange rijen driehoekige tanden terwijl de Filipijnse dwergooruil weer klinkt als de mascotte van ADO Den Haag. Bekt ook lekker. Dwerrahg-òhr-èèhl.

In het vogelrijk is er een bepaalde hiërarchische verhouding. Dat kun je aan de naam horen. Een Heilige ijsvogel staat een stuk hoger in de rangorde dan een Grijswangdwerglijstertje of de Geelkruinkwak. Dat zijn toch een beetje de zwarte schapen van de familie. En toch boeit het de vogels zelf allemaal niet. Als ze maar lekker kunnen vliegen en fluiten.

Om mijn ochtendhumeur te verbeteren, lijkt het me goed om me te gaan verdiepen in de vogels die me wakker fluiten. Ik denk dat ik een stuk fijner wakker word als ik weet wat er buiten gaande is en me niet alleen aan wat willekeurig gefluit irriteer.

Wil jij ook meer weten over vogels? Hoe ze er uit zien en hoe ze klinken? Volg dan de online vogelcursus van de Vogelbescherming via haar website.

Activiteit: Gratis online vogelcursus

Website: vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in