“Ik wil elke dag iets nieuws leren”

Jarenlang was Ahmad op de vlucht. Eerst voor terroristische organisaties in zijn thuisland Somalië, later voor mensenhandelaren in Libië die hem kidnapten. Inmiddels woont hij anderhalf jaar in Nederland.

0
1106
Tekst Marianne Goet | Beeld Samsom Weldey

Hij laat zijn leerboek Nederlands zien. “Ik zou deze maand mijn taaltoets doen, maar door alle coronamaatregelen gaat dat helaas niet door, hopelijk binnenkort weer.”

Zo rustig als hij praat, zo onrustig is hij in alles wat hij nog wil bereiken. Het kan Ahmad niet snel genoeg gaan. Bij aankomst in Nederland wilde hij naast het volgen van een taalcursus zo snel mogelijk aan het werk. Via de gemeente Amsterdam kwam hij bij Pantar terecht. Hij leerde daar in een speciaal traject voor vluchtelingen de beginselen van de elektrotechniek.

Familie

Ahmad denkt met veel plezier terug aan zijn tijd bij Pantar, ook al was het in het begin wel even wennen. “Ik was bang dat ik elke dag hetzelfde werk ging doen en dat het saai zou worden. Ik wil leren, elke dag nieuwe dingen leren. Mijn teamleider zei dat ik rustig aan moest doen, dat alles goed zou komen. De mensen van Pantar waren als een familie voor me. Als ik in mijn werk iets verkeerd deed, vertelden ze me niet alleen wat er fout ging, maar ook wat ik wél goed had gedaan en wat nog beter kon.”

Vragen

Bij Pantar leerde hij machines en gereedschap gebruiken. Maar misschien nog belangrijker was dat hij de Nederlandse taal en omgangsvormen leerde. “Een praatje maken, in een team werken, maar ook vragen stellen. In Nederland kun je iets vragen aan mensen die je niet zo goed kent. Dat was ik niet gewend, in Somalië vraag je alleen iets aan bekenden.”

Toekomst

Na vijf maanden rondde Ahmad zijn traject bij Pantar af en begon hij bij het ROC van Amsterdam aan de opleiding elektrotechniek. Door de coronacrisis volgt hij zijn theorielessen nu noodgedwongen online. De praktijklessen hoopt hij zo snel mogelijk weer op te kunnen pakken zodat hij volgend jaar aan het werk kan. Terugkijken naar wat hij op zijn vlucht uit Somalië allemaal heeft meegemaakt, doet Ahmad niet. Hij kijkt liever naar de toekomst. Lachend zegt hij: ”Ik wil de rest van mijn leven in Amsterdam wonen. Ik hou van de Amsterdammers, de stad en natuurlijk van Ajax.”

met medewerking van Pantar

advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in