De maand MUG
MUG houdt je wakker

Vier Amsterdamse basisscholen onder de maat

AMSTERDAM – Van de 211 Amsterdamse basisscholen zijn er vier die zeer zwak presteren, zo blijkt uit een rapport van de schoolinspectie. SP-raadslid Erik Flentge vindt dat zorgelijk en wil dat in de raadscommissie Onderwijs aan de orde stellen. PvdA-wethouder Marjolijn Moorman (Onderwijs) vindt elke zwakke school één teveel. Ze benadrukt dat je niet zomaar een slecht presterende school wordt. “Je moet drie jaar op rij slechte resultaten hebben.” Inmiddels heeft de wethouder een gesprek met de schoolinspectie gehad. “Een groot deel van de Amsterdamse schoolbudgetten komt van de gemeente, dus kun je ook vragen dat de kwaliteit op orde is.” Simion Blom (GroenLinks) vroeg de wethouder in de raadscommissie Onderwijs of kinderen die al jaren op zo’n zwakke school zitten, bijgespijkerd kunnen worden. Moorman vindt dat daarmee het probleem wordt verplaatst: “In de school moet gewoon goed les worden gegeven.”

Schoolbijdrage is vrijwillig en blijft dat

AMSTERDAM – SP-raadslid Erik Flentge blijft zijn strijd tegen verplichte ­ouderbijdragen op school voortzetten. Die ouderbijdrage is vrijwillig en mag wettelijk niet verplicht worden, al is de praktijk soms anders. Flentge stelde hierover vragen aan het Amsterdamse stadsbestuur. Hij had vernomen dat een school in Zuidoost – welke is niet bekend – kinderen niet mee liet gaan op schoolreisjes, omdat de bijdrage niet betaald was. Volgens die school is dat inmiddels verleden tijd en gaan alle kinderen nu mee. Kinderen van ouders met een minimum-inkomen kunnen sinds dit schooljaar via Stadspas de vrijwillige ouderbijdragen voldoen. De gemeente maakt dan per kind een bijdrage van €50,- aan de school over. Mede door deze regeling verwacht de school in Zuidoost dat schoolreisjes geen probleem meer zullen vormen voor minima-ouders. Het stadsbestuur heeft geen signalen ontvangen dat de ouder­bijdrage verplicht wordt gesteld. Dat zou, vindt ook het college, onacceptabel zijn.

Weinig hoop voor het Slotervaartziekenhuis

AMSTERDAM – Het Slotervaartziekenhuis is failliet. Verzekeraars wilden de oplopende kosten door vooral dure inhuur van personeel niet meer ophoesten. Minister Bruno Bruins (CDA) vertelde de Kamer dat volgens Zilveren Kruis ook de kwaliteit van de zorg in het geding was. Dat is echter niet aan de zorgverzekeraar om over de kwaliteit van ziekenhuizen te oordelen. Het Parool meldde eind oktober dat zich drie mogelijke overnamekandidaten hadden gemeld maar enkele dagen later bleek dat toch ijdele hoop. Volgens de Volkskrant vloeien de problemen met MC Slotervaart voort uit het snel groeiend aantal zzp’ers. Werkenden in de zorg kiezen steeds vaker voor een bestaan als zelfstandige om zo de uit de hand gelopen werk- en regeldruk, tegen een bescheiden loon, te ontlopen. De toename van het aantal zzp’ers in de zorg – ook de ouderenzorg – maakt dat het vaste personeel nog meer wordt belast met organisatorische taken en dat de personeelskosten enorm toenemen. In een achtergrondartikel analyseert de krant, aan de hand van gesprekken met verpleegkundigen, dat deze ontwikkeling het gevolg is van de bezuinigingen. Verpleegkundigen kregen meer bureaucratie en ondertussen nam ook de werkdruk op hun kerntaak – verpleging – alleen maar toe. Dat het Slotervaartziekenhuis ten onder is gegaan in deze race to the bottom is extra wrang. Het had als enige ziekenhuis specialisten in loondienst en kende een ruime inspraak van het personeel. Initiatiefnemer was de communistische wethouder Harry Verheij (CPN), die de macht van de maatschappen van medisch specialisten wilde doorbreken. Dat waren de jaren zeventig. Tegenwoordig zijn het de ziektekosten­verzekeraars die betalen en dus bepalen welk ziekenhuis openblijft en welke niet. Bestuursvoorzitter Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW gaf zelf toe in het NPO Radio 1-programma 1 op 1: ‘Dit circus had zich nooit zo mogen ontwikkelen en dat is de schuld van de verzekeraars.’

UPDATE (14-11-2018): Er is geen overnamekandidaat voor het Slotervaartziekenhuis en dus geen doorstart. Het einde lijkt definitief voor het failliete ziekenhuis. Meer over de laatste weken van het MC Slotervaart op de website van dagblad Het Parool.

Subsidie voor snorfietsers

AMSTERDAM – Amsterdamse snorfietsers die overstappen op ‘schoon vervoer’ kunnen daar subsidie voor krijgen. De subsidie geldt voor de aanschaf van een fiets, e-bike of elektrische snor- of bromfiets. Hiervoor kan een subsidie van respectievelijk €250,-, €450,- of €750,- in de wacht worden gesleept. De gemeente maakt hiervoor 1,3 miljoen euro vrij. Doel is verbetering van de luchtkwaliteit in de stad. De subsidieregeling, die 1 januari 2019 ingaat en precies één jaar duurt, geldt voor elke snorfiets die zonder brandstof niet vooruit te branden is. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten Amsterdammers hun snorfiets verkopen en aantonen dat ze al vóór 1 augustus van dit jaar eigenaar waren. Voor bromfietsen op benzine geldt de subsidie niet. Ook worden alle snorfietsers, dus mèt of zonder brandstof, vanaf volgende jaar naar de rijbaan verbannen en moeten ze een helm op.

Recht op vast aantal uren WMO-zorg aan huis

In een rechtszaak tegen de West-Brabantse gemeente Steenbergen heeft de Centrale Raad van Beroep (CRB) bepaald dat de gemeente de huishoudelijke hulp vanuit de wmo-zorg altijd in uren en minuten moet vaststellen en niet in algemene termen als ‘een schoon en leefbaar huis’. Uitspraken van de CRB, de hoogste bestuursrechter, geldt voor het hele land. Dat is daarmee ook goed nieuws voor Amsterdammers, reageert Cliëntenbelang Amsterdam, de belangenorganisatie voor mensen met een zorgbehoefte.Amsterdammers die zorg nodig hebben, hebben tot nu toe geen recht op een vast aantal uren. Zorgaanbieders kunnen dan ook ieder moment het aantal uren verlagen. Cliënten kunnen hierover geen bezwaar bij de gemeente indienen. Dat tast de rechtspositie van mensen aan, vindt Cliëntenbelang Amsterdam. De belangenorganisatie is op 5 september een proefproces tegen de gemeente Amsterdam begonnen om huishoudelijke hulp altijd in uren en minuten vast te stellen. De Amsterdamse rechtbank zal hierin waarschijnlijk de hoogste bestuursrechter volgen.

Amsterdam wacht toestroom speculanten

AMSTERDAM – De Brexit heeft ook voor Amsterdam gevolgen. Werd de verhuizing van medicijn­agentschap EMA van Londen naar Amsterdam nog verwelkomt, zorgen zijn er nu over de komst van beursbedrijven en flitshandelaren, oftewel beroepsgokkers en speculanten. Die ruilen The City in voor Amsterdam, signaleert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Banken kiezen voor Frankfurt en vermogens­beheerders voor dat andere EU-belastingparadijs Luxemburg. Werkgelegenheid levert de beurshandel amper op; wel zullen de prijzen van woningen nog verder stijgen.

Beste initiatief tegen armoe

Florakokjes ontvangt Omarmprijs 2018 @GeorgeMaas/Fotonova
Florakokjes ontvangt Omarmprijs 2018 @GeorgeMaas/Fotonova
Stichting Florakokjes kreeg op 17 oktober in Pakhuis de Zwijger de Omarmprijs 2018 van wethouder Marjolein Moorman uitgereikt. De jury koos dit initiatief uit Amsterdam-Noord tot meest inspirerend in de strijd tegen armoede in de stad. De VraagApp ontving als eerste initiatief de nieuwe Digi Omarmprijs, gesponsord door ING, de bank die afgelopen maand nog in opspraak was vanwege de krankzinnig hoge beloning van haar bestuurders
Beeld George Maas/Fotonova
advertentie Regenboog Groep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in